Vi har tillagat den här produkten på fel sätt i åratal, vilket kan skada vår hälsa.

Det farliga misstaget vi alla gör när vi knäcker ägg: här är det rätta sättet att göra det på

Ägg är ett mycket populärt livsmedel i köket och har flera näringsmässiga fördelar. Du kan inkludera dem i många olika recept och tillaga dem på en mängd olika sätt, varav några är mycket snabba och enkla: omeletter, stekta ägg, hårdkokta ägg, äggröra… Men något så enkelt som att knäcka dem kan vara riskabelt om det inte görs på rätt sätt. Här är anledningen till detta.

När de flesta människor vill knäcka skalet ett ägg använder de kanten på den behållare där de tänker slå, koka eller tillsätta ägget. Det verkar ju logiskt, eller hur? Vi har alla gjort det och vi har alla sett någon göra det. Det finns dock vissa hälsorisker förknippade med denna utbredda och standardiserade praxis.

Det främsta skälet till att inte knäcka ägget på samma ställe där du ska hälla upp det är korskontaminering: ägget kan vara i dåligt skick och när det knäcks kan det ”smitta” resten av ingredienserna i behållaren (om det finns några). Det kan förstöra receptet och leda till att all mat går till spillo.

Se även  Hur mycket socker ska man äta efter ett träningspass för att bygga muskler?

Å andra sidan riskerar man också att drabbas av salmonellos om man gör så här. Thesalmonellabakterien finns på hela äggskalet, så det är mycket viktigt att äggvitan och äggulan inte kommer i kontakt med skalet, och naturligtvis kommer inte heller resten av maten i kontakt med skalet. Om bitar av äggskalet faller ner på tallriken eller i pannan och blandas med de andra produkterna kan vi utsättas för denna sjukdom.

För att undvika dessa problem är det bäst att knäcka äggen i separata behållare eller på en plan, hård yta, t.ex. en skärbräda eller en köksbänk. Detta säkerställer att äggen knäcks jämnt och att det inte blir någon kontakt mellan skalet och insidan. Dessutom kan du också vara säker på att produkten är i gott skick och redo att ätas.

Slutligen konstaterar Consumers and Users Organisation att det inte är någon idé att tvätta ägget innan det tillagas, eftersom denna åtgärd inte eliminerar eventuella bakterier. I själva verket kan den till och med främja att dessa bakterier eller bakterier tränger in i ägget, eftersom skalet är ett poröst element. Därför är det bäst att alltid undvika att tvätta ägg och, kom ihåg, försöka knäcka dem på plana ytor som är isolerade från resten av maten i ditt recept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *