Skiva skinnet tunt och oroa dig inte för potatisen! Dina släktingar kommer att bli glada!

Kan du föreställa dig middag utan potatis? Att de inte finns i vårt kök är i princip ingen synd, men dessa välsmakande knölar är helt enkelt vardagsmat. Även om de kan tillagas på hundratals eller till och med tusentals sätt är det värt att prova en idé från norra Europa för att krydda saker och ting. Hasselbackspotatis, som de kallas, är en kombination av de välkända chipsen med ett krämigt kött i en intressant form. Om du inte har haft en chans att prova dem ännu är det värt att kompensera för kulinariska brister: de är lika lätta att förbereda som en bit tårta och vem vet om de inte kommer att bli en permanent fixtur på din meny? Hur man förbereder Hasselback potatis? Låt oss ta reda på det.

Var kommer Hasselback potatis ifrån?

Även om det kan tyckas att slovaker vet allt om potatis, visar det sig att vi kan lära oss mycket av olika nationaliteters kulinariska kulturer. Svenskarna serverar sin egen delikatess, Hasselbackspotatisen, som vann hjärtat hos människor som längtade efter nya smakutmaningar för några år sedan. Receptet på denna grönsak är mer än 200 år gammalt och som man kan se på olika matbloggar har intresset för den inte avtagit. Vad är hemligheten med Hasselbackspotatis? Först och främst deras form, eftersom de måste skivas exakt: ju tunnare desto bättre! Då får du en nästan perfekt kombination av krispiga och välsmakande chips med krämigt potatiskött.

Se även  Slösa inte pengar på kryddor när du enkelt kan göra din egen rökt paprika.

Hur ser Hasselbackspotatis ut?

Att förbereda Hasselback-potatis är inte komplicerat, men du måste vara uppmärksam på en detalj – skärningarna. Det är redan känt att ju tunnare de är gjorda, desto bättre, men du måste också vara försiktig så att du inte skär knölarna hela vägen igenom, för då får du inte önskad effekt. Naturligtvis kan det göras med kirurgisk precision, men det är värt att känna till knepen för uppgiften, och åtminstone två är kända. Det första är att använda ätpinnar: lägg dem helt enkelt parallellt med båda sidor av potatisen och skiva. Vissa rekommenderar att man tar en stor träsked i stället: potatisen ska placeras i mitten av skeden och kanterna hindrar grönsaken från att skäras rakt igenom. Glöm naturligtvis inte kniven: den måste vara mycket vass.

Hur förbereder man Hasselbackspotatis?

Innan du börjar förbereda Hasselback-potatis är det lämpligt att förbereda ingredienserna. Lyckligtvis är ingrediensförteckningen mycket kort. Du kommer att behöva:

  • Potatis (helst mjölig),
  • olja,
  • rosmarin (torkad eller färsk),
  • salt och peppar.
Se även  Glöm den köpta korven full av konserveringsmedel - gör den här hemlagade versionen istället.

Förvärm ugnen till 200 grader Celsius, tvätta potatisen noggrant under tiden, skala dem inte utan skär dem. Häll oljan över de beredda knölarna eller borsta dem med en borste. Krydda dem slutligen och placera dem i ugnen eller på en bakplåt. Baka först täckta i 40 minuter, ta sedan bort locket eller folien och baka i ytterligare 20 minuter. Efter denna tid är Hasselbackspotatisen färdig.

Vad ska man servera Hasselbackspotatis till?

Det enkla receptetHasselbackspotatis gör att vi kan använda den på nästan obegränsade sätt. De kan serveras antingen som de är eller som tillbehör. Om du föredrar det första alternativet kan du berika rätten med olika majonnässåser eller ost, eller lägga till stekt eller bakat bacon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *