Potatis kan gro om den inte förvaras på rätt sätt. Förvara dem på bästa plats: inte utomhus eller i skafferiet!

Potatis är en av de oumbärliga ingredienserna i kök runt om i världen, även om sättet på vilket de lagras är ett ämne som alltid har varit kontroversiellt. Under lång tid trodde man att den idealiska förvaringsplatsen var en sval och mörk plats, borta från direkt solljus och fukt, men ny forskning har visat att den bästa platsen att förvara potatis på är där den bevaras bäst och där den kan fördubbla sin hållbarhet.

Traditionellt sett rekommenderas potatis att förvaras i svala skåp eller skafferier, men vi går emot denna populära uppfattning och bekräftar det bästa sättet att hålla potatisen färsk längre. Enligt hennes forskning är kylskåpet den perfekta platsen att förvara potatis på eftersom det kan hålla dem färska i tre till fyra veckor, en fjorton dagar längre än andra traditionella metoder.

En av de största farhågorna med att förvara knölar kallt har varit risken för att sockerarter omvandlas till akrylamid, ett potentiellt cancerframkallande ämne, vid tillagning. Ny forskning har dock motbevisat detta och bekräftat att kylförvaring av potatis inte medför några ytterligare hälsorisker.

Håll ett öga på luftfuktigheten

Förutom att kylen är den perfekta platsen att förvara potatis på för att hålla den fräsch längre, är det viktigt att kontrollera luftfuktigheten eftersom överdriven fukt kan påskynda potatisens förstörelse. Av den anledningen måste du hålla dem torra och inte tvätta dem innan du förvarar dem.

Ett användbart knep är att linda in potatisen i en pappershandduk i kylen, vilket hjälper till att absorbera överflödig fukt och hålla dem fräscha längre. Det är också viktigt att förvara potatis separat från andra produkter som lök, eftersom dessa knölar släpper ut etylengas, som kan påskynda mognad och nedbrytning av andra frukter och grönsaker.

Se även  Detta är den bästa växten för din lever. Den är mormödrarnas favorit och finns i de flesta kök.

Därför är det bäst att förvara dessa olika livsmedel i separata fack i kylskåpet eller i slutna behållare för att ge dem ordentligt skydd och därmed undvika oönskade effekter.

Med hänsyn till allt detta och enligt Kate Halls råd har vi kommit fram till att kylskåpet är den bästa platsen att förvara potatis på, förutsatt att man vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder för att undvika att fukt tränger in i potatisen och för att hålla den borta från andra livsmedel som kan påverka mognadsprocessen. När detta är gjort kan potatisen avnjutas längre och under bästa möjliga förhållanden.

Hur man bevarar skalad potatis

När man lagar mat är det ofta så att mängden potatis inte är tillräcklig, ibland måste man skala mer för den rätt man vill laga och ibland måste man skala för många. I det senare fallet kanske du undrar hur du bäst ska bevara potatisen så att den inte går till spillo och måste slängas.

Oavsett om detta är fallet, eller om du vill lämna en del av receptet kokt för att spara matlagningstid, finns det några tips för att bevara potatis efter att de har skalats eller kokats.

Om du har skalat för många potatisar kanske du tycker att det är bäst att lägga dem i kylen där de kommer att lagras bra. Även om det är rätt beslut är det inte helt rätt, för även om det kan vara en lösning kommer det inte att bevara knölarnas skick på rätt sätt. För att förhindra att de oxiderar och förlorar sina egenskaper och sin textur måste du därför ta det ett steg längre genom att placera dem i en behållare fylld med vatten med citron eller vinäger tillsatt. De kan sedan förvaras i kylskåpet tills de är redo att ätas, även om det är tillrådligt att inte förvara dem längre än ett par dagar.

Se även  Häll inte ut denna värdefulla vätska efter att ha kokat pasta. Här är vad du kan göra med den istället.

Ett annat alternativ är att linda in dem i plastfolie eller lägga dem i fryspåsar och släppa ut luften innan du stänger dem. I båda fallen torkar du potatisen väl med hushållspapper eller en trasa.

Om potatisen förutom att skalas skärs i bitar ska samma procedur som ovan följas, även om konserveringstiden blir annorlunda – den kommer att vara kortare, så det rekommenderas att hålla dem på det sättet i högst en dag eller två. På samma sätt bör vattnet bytas två gånger om dagen för att hålla dem i bästa skick.

Om det är kokta potatisar är det bäst att koka dem med skal och ta av dem när de är färdiga att äta, på så sätt förvaras de på en sval plats och behåller sina egenskaper bättre. Om potatisen har kokats i skalet, vänta tills de har svalnat innan du lägger dem i kylen och när de har svalnat, torka dem väl med papper innan du lägger dem i en lufttät behållare för att hålla dem skyddade i kylen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *