Odla dina egna mikrogrönsaker på nolltid med vår snabbskördeguide!

Mikrogrönsaker är de verkliga stjärnorna i hälsovärlden. Men vad är sanningen bakom det? Vi avslöjar vad som ligger bakom och ger dig tips om hur du själv kan odla denna ”supermat”.

Vill du odla lite mat själv? Har du någonsin odlat din egen vattenkrasse? Är du för uttråkad för att göra det?

Har du någonsin hört talas om mikrogrönsaker? Även om namnet låter väldigt futuristiskt är det faktiskt bara unga plantor. Perfekt för dig som är för otålig för att vänta på en stor skörd i trädgården. Du kan skörda på så lite som 10 dagar!

Varifrån kommer namnet? Helt enkelt: ”micro” eftersom de är pyttesmå när de skördas, och ”greens” eftersom de består av en rad olika växter och örter. På tyska kallas de för övrigt också för mikrogrönsaker, grünkraut eller bladgrönsaker.

Så vad representerar dessa små växter? Vi ska berätta vad microgreens är, varför de är så populära och hur du kan odla dem själv.

Vad är microgreens?

Microgreens är i huvudsak inget annat än unga ätbara groddar. Beroende på sort har de två till tre tunna kotyledoner och är vanligtvis ätbara efter minst en vecka, men oftare två till tre veckor efter sådd.

Fröna är vanligtvis utspridda i jorden eller substratet. När mikrogrönsakerna är redo att ”skördas” klipps skotten strax ovanför markytan. Själva fröna ligger kvar i jorden och kan till och med gro en andra gång. Många människor har förmodligen redan försökt odla krasse på egen hand. Men det finns så många fler att välja mellan.

Vilken typ av mikrogrönsaker finns det?

Har du någonsin odlat vattenkrasse på en bit hushållspapper som barn? Då har du redan haft kontakt med mikrogrönsaker. Krasse är verkligen en av de mest kända sorterna.

Men det finns andra växter som lämpar sig för odling: Solrosor, grönkål, dill, rödklöver, senap, linser, rädisor, spenat, broccoli, rädisor och många fler!

Använd inte dessa växter

Växter från familjen nattskuggor är inte lämpliga som microgreens. De innehåller solanin i bladen, som har en obehagligt bitter smak och dessutom är lätt giftigt. Så bort med tassarna från tomater, auberginer och liknande växter!

Skillnaden mellan groddar och microgreens

Är groddar och microgreens samma groddar? Inte riktigt. Även om de båda orden ofta används synonymt finns det tydliga skillnader mellan dem:

  • Groddar äts hela, det vill säga inklusive rötter och fröskal. Skillnaden är att mikrogroddar skärs ovanför roten och lämnar kvar blad och stjälkar.
  • Microgreens sås i jord eller substrat och behöver vanligtvis dagsljus. Groddar odlas däremot utan jord eller ljus.
  • Groddar är redo att ätas på bara några dagar. Microgreens behöver minst 7 dagar, vanligtvis ännu längre.

Är mikrogrönsaker bra för din hälsa?

Så långt, så bra. Men vad är sanningen bakom hypen kring dessa miniväxter: är hälsolöftena sanna eller är de så kallade ”superfoods” – är mer av en modefluga?

Se även  Att det finns flugor runt dina inomhusväxter är lösningen enkel: häll kokande vatten över dem och vattna växterna efter 30 minuter. Detta kommer att göra sig av med skadedjuren för gott.

Svaret är först och främst: mikrogrönsaker är extremt hälsosamma!

Massor av vitaminer och mineraler

Tack vare den tidiga skörden och groddningsprocessen innehåller de små växterna mycket vitaminer och mineraler – ofta till och med mer än hela grönsaker.

  • De innehåller till exempel C-vitamin, som är viktigt för immunförsvaret och bindväven.
  • Det finns också B-vitaminer, som är bra för nerverna, och vitamin A, som är viktigt för till exempel bra hud.
  • När det gäller mineraler innehåller växterna bland annat kalcium för skelettet, järn för blodet och zink, som främjar sårläkning.

Men det är inte allt! Sekundära växtämnen, dvs. vegetabiliska färgämnen, aromämnen och smakämnen, finns också rikligt i växterna och ger dem en utsökt smak.

Det klorofyll som de innehåller är också mycket nyttigt för våra kroppar och stöder t.ex. tarmfunktionen och blodbildningen. Och även protein kan hittas i mikrogrönsaker. Inte illa, eller hur?

Liten växt, stor nytta

Förutom de många fördelarna för människokroppen har växter mycket mer att erbjuda. För att de är det:

  • Miljövänliga, eftersom du kan odla dem året runt och inte behöver transportera dem långt.
  • Lätta att odla och snabba att skörda, även för nybörjare.
  • Varierade smaker på grund av de olika sorterna.
  • Mycket billiga och inte svåra att odla.
  • Utrymmesbesparande eftersom de kan staplas eller odlas i en liten upphöjd bädd.
  • Råkost med lågt kaloriinnehåll och ändå mycket smakrik

Låg halt av fibrer

Groddar har dock en stor nackdel. Om man jämför dem med fullvuxna växter och grönsaker har de betydligt mindre fibrer. Det är logiskt, eftersom små växter saknar växtfibrer.

Fibrer är dock oerhört viktiga för människokroppen. Det innebär att mikrogrönsaker är ett bra sätt att få i sig en extra portion vitaminer och mineraler. Du bör dock fortfarande prioritera grönsaker.

Hur använder man mikrogrönsaker?

Men vad exakt kan du göra med dessa små växter? Beroende på sort har mikrogrönsaker en mild, kryddig, söt eller skarp smak. Det är därför de passar perfekt som ingrediens i sallader, på smörgåsar och i soppor, eller till och med som en smakkick i smoothies.

Var dock försiktig så att du inte värmer upp plantorna eller tillsätter dem i rätter precis före servering. Den speciella smaken går nämligen förlorad när den utsätts för värme.

Skölj noga innan du äter

Särskilt om du väljer att äta färdigförpackade groddar från affären måste du tvätta dem noggrant innan du äter dem. Du måste också konsumera dem så snart som möjligt. Detta beror på att växterna kan vara förorenade med patogener som salmonella eller listeria.

Men varning: Tvättning hjälper bara i begränsad utsträckning mot dessa föroreningar, till exempel om de redan har trängt in i mikrogrönsakerna. Så förvara inte bladgrönsaker för länge!

Odla mikrogrönsaker: Det är enklare än du tror

Visst, du kan bara köpa mikrogrönsaker från snabbköpet. Detta blir dock snabbt ganska dyrt, särskilt eftersom växterna ofta säljs över disk i små mängder till höga priser.

Se även  Var noga med att plantera den i september! Efter ett år kommer den att vara en utmärkt buske för skuggiga trädgårdar.

Det är mycket billigare att odla dem hemma. Även om frön till plantor kostar olika mycket beroende på leverantör, börjar de ofta på bara några euro. Och det bästa av allt: det är inte alls svårt att odla växter!

Miniträdgårdar: något att tänka på

Mikroplantor blir inte särskilt stora och de växer dessutom ganska snabbt. Det gör dem perfekta att odla hemma i köket. Det finns dock några saker att tänka på:

Frön.

För att förhindra att bakterier växer nära mikrogrönsaker är det bäst att använda speciella frön som har behandlats för att förhindra kontaminering. Helst bör du också använda ekologiska frön.

Placering

Miniväxter gillar en varm och ljus plats, men du bör undvika direkt solljus. Det är det bästa sättet för dina frön att gro och växa till starka små plantor. Temperaturer mellan 18 °C och 22 °C är idealiska.

Skörd

Efter ca 7-14 dagar (beroende på sort) har dina groddar nått en bra höjd. Då kan du skörda dem. Se dock till att du skär av dem strax ovanför roten. Detta gör att plantorna kan växa igen.

Odla mikrogroddar: Så här gör du

Superpraktiskt: microgreens växer året runt, oavsett om det är sommar eller vinter. Så du behöver inte vänta till våren för att starta din miniträdgård. Så här går det till:

1. Skaffa odlingsbehållare som du själv väljer. Det kan vara speciella såbrickor, men även vanliga blomkrukor med dräneringshål och till och med kaffekoppar duger. Eller så kan du välja en grodd- eller plantburk.

2. Fyll såbrickan med jord. I teorin fungerar material som fleece eller mattor också, men du kan naturligtvis köpa odlingsjord var som helst.

3. Så dina frön tjockt. Eftersom plantorna inte blir särskilt stora och du vill få en så stor skörd som möjligt är detta viktigt. Du bör också köpa så många frön som möjligt.

4. Håll sedan jorden fuktig, men inte för blöt – annars uppstår mögel. Det enklaste sättet att göra detta är med en sprayflaska. Om luftfuktigheten är mycket låg kan det också vara värt att använda en förökningshuv.

5. När mikrogrönsakerna har 1-2 kotyledoner kan du äta dem. Det är bäst att inte skörda alla på en gång. Det ökar sannolikheten för att skotten växer tillbaka i odlingsbehållaren.

Skugga metod

Om du vill att dina plantor ska ha något längre stjälkar, till exempel för att göra det lite lättare att skörda, kan du täcka fröna så snart de groddar. Efter några dagar tar du bort locket igen så att plantorna inte blir bleka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *