Många gillar att tillsätta det i kaffet, men vi är inte säkra på vilken effekt det har på kroppen.

Kaffe? Vi älskar det, men tanken på att det kan konsumeras i sin grundform, utan tillsatser, skrämmer många av oss lite. Vi använder mjölk, vegetabiliska drycker, socker, sötningsmedel, kryddor….. Listan på ingredienser är lång, men alla är inte hälsosamma.
Ingredienserna är nära relaterade till kaffets arom, smak, styrka och egenskaper. Är det bättre att välja socker eller sötningsmedel? Kan gammaldags torr grädde ersätta mjölk? Här är tvivlen många.

Mjölk eller grädde i kaffe: vilket är hälsosammare?

Kaffe med mjölk är mycket populärt. Om du inte gillar den starka smaken av kaffe kan du lägga till färsk, fettsnål komjölk. Det är en värdefull källa till kalcium, vitamin D3 och protein. Nutritionister betonar att kaffe med några skedar mjölk är ett bra val, så länge den är osötad. Älskare av vitt kaffe bör dock undvika gräddpulver. Även om du alltid kan ha det till hands i skåpet utan att oroa dig för att det ska bli dåligt, är konsistensen inte bra. Det innehåller ofta karragenan, härdade fetter, glukos-fruktossirap och klumpförebyggande medel. Pastöriserad mjölk håller sig inte fräsch länge, så det är bäst att avstå från torr grädde.

Se även  Det här är hemligheten bakom att limmet inte torkar ut i förpackningen. Det fungerar! Nu kan du förvara det i flera månader.

Bättre att välja vegetabilisk mjölk till kaffet?

Många anser att växtbaserade drycker, som t.ex. havremjölk, är ett hälsosammare alternativ till animalisk mjölk. Det är dock viktigt att kontrollera ingredienserna i alla växtbaserade drycker som du köper i affären. En bra produkt har få ingredienser och innehåller inget socker, sötningsmedel, glukos-fruktossirap eller konstgjorda vegetabiliska fetter. I teorin behöver du bara huvudingredienserna (t.ex. ris, havregryn, nötter) och vatten för att tillreda en växtbaserad dryck. Naturligtvis har butiksköpta produkter alltid några konserveringsmedel, en nypa salt och tillsatt kalcium. Men sammansättningen av dessa produkter bör vara kort.

Sött kaffe?

Socker är ett onödigt kosttillskott, och bara en tesked socker som tillsätts i morgonkaffet höjer glukosnivåerna avsevärt. Regelbunden konsumtion av sött kaffe kan leda till hälsoproblem i samband med fetma. Även om sötningsmedel är kalorifattiga och tillgängliga för bantare bör de också användas med försiktighet. Syntetiska sötningsmedel, som aspartam, bör uteslutas. Naturliga sötningsmedel som stevia, xylitol eller erytrol kan däremot användas med måtta.

Se även  Jag ska visa dig den magiska formeln för att rensa och göra diskbänken så bra som ny på några minuter.

Grädde eller sirap

Grädde i kaffet, oavsett om den är vispad hemma eller i en sprayflaska, är mycket kaloririk och ohälsosam. En kula vaniljglass av god kvalitet skulle vara ett bättre tillskott. Smaksatta siraper, även om de finns i många varianter, är fulla av socker och konstgjorda smakämnen. Det är bäst att undvika dem och i stället välja naturliga ingredienser som honung, kryddor eller kakao.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *