Har du någonsin undrat vad de olika äggfärgerna betyder? Ta reda på vad hönorna försöker berätta för dig.

När du köper ägg, väljer du då färgen på skalet för att du tror att ett mörkare skal innebär ett ägg av bättre kvalitet? Låt oss se om det ligger något i det.

Mörka ägg = kvalitetsägg

En vanlig myt är att ägg med brunt skal är av bättre kvalitet än ägg med vitt skal. Det är svårt att säga varifrån detta rykte kommer, men ibland kan man till exempel på marknader se att försäljare drar nytta av denna myt och säljer mörka ägg med ett mindre påslag.
Om en höna värper ett vitt eller mörkare ägg beror oftast på den specifika rasen; utfodringen eller förhållandena under vilka du håller dina höns har liten inverkan på skalets färg. Å andra sidan kan kvaliteten (eller den dåliga kvaliteten) på utfodringen påverka skalets styrka och konsistens. Om skalet faller sönder i handen så fort du plockar upp det får hönsen förmodligen inte i sig vad de behöver.

Se även  Varför spendera pengar på snabbköpet när du kan göra krispiga potatischips hemma?

Vilka ägg använder du till påsk?

Medan man under året tenderar att köpa ägg med brunt skal, är de vita äggen dammiga under påsken. Men de mörkare äggen går också bra att färga med naturliga färger, som till exempel den klassiska löken. Så du behöver inte oroa dig om du inte har några vita ägg kvar före påsk.

Märkning av ägg

I stället för rykten ska du vara uppmärksam på märkningen av äggen. Du bör hitta ”stämplar” på äggen som berättar en hel del om deras ursprung.
Landsmärket visar vilket land ägget kommer från.
Siffran anger sedan rasen på den höna som lagt ägget. En nolla är märket för ett ekologiskt ägg, en etta är från en frigående höna, en tvåa är från en inomhushöna och en trea är från en burhöna. Buruppfödning har länge varit kontroversiell och problematisk och ett totalförbud övervägs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *