Här är några tips för sådd av vinterdill som hjälper dig att få ett försprång när det gäller att odla doftande örter på våren.

Dill är en av de mest användbara och populära gröna grödorna, som odlas aktivt av trädgårdsmästare. Många trädgårdsmästare föredrar att så dill på vintern – detta gör att de kan få tidiga och rikliga groddar på våren. Men för att lyckas måste du följa vissa såningsregler.

När ska man så dill på vintern

Den bästa tiden att så dill för vintern är från mitten av oktober till mitten av november. Vid den här tiden har jorden ännu inte haft tid att frysa, men det är tillräckligt svalt för att stratifiera fröna.

Dessutom är det viktigt att fokusera på månens faser. Det är bäst att så under den tilltagande månen, när det finns en aktiv saprörelse i växterna. Detta främjar snabbare groning av frön och rotning av plantor.

Hur man förbereder tomten

För vintersådd av dill är det nödvändigt att noggrant förbereda sängen. Marken bör grävas och organiska gödningsmedel (humus, kompost) bör tillsättas. Detta kommer att ge växterna en bra start på våren.

Se även  Jag vattnar mina prydnadsgräs med det var fjortonde dag på hösten. Det är den bästa hemmagjorda gödningsmedlet.

Före sådd är det nödvändigt att jämna ut ytan med en kratta, så att dillfrön lätt kan bryta igenom marken när de groddar.

Såningsteknik

Det rekommenderas att så dillfrön direkt i marken i fåror på ett djup av 1-2 cm. Avståndet mellan fårorna bör vara 10-15 cm. Du kan också så dill i en kontinuerlig rad, men då måste plantorna tunnas ut senare.

Efter plantering täcker du fröna lätt med jord och vattnar dem väl. Detta kommer att ge dem den fukt de behöver för att gro.

Täckning för vintern

För att dillplantor ska kunna övervintra är det nödvändigt att täcka dem. Det idealiska alternativet är ett non-woven material (spunbond, agrofiber) med en tjocklek på 30-50 g/m².

Skyddet ska spridas över de sådda fröna och fästas i marken. På så sätt skyddas plantorna mot frost, vind och snöskador.

På våren, så snart jorden tinar, ska täckmaterialet tas bort så att det inte hindrar ytterligare växttillväxt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *