Häll inte ut denna värdefulla vätska efter att ha kokat pasta. Här är vad du kan göra med den istället.

  • Det kan användas i köket, inte bara på grund av vattnet i sig, utan också på grund av stärkelsen som det innehåller.
  • Om du inte har kryddat det med salt kan du till och med använda det för att vattna dina växter.

Vi tittade nyligen på alla de fördelar som kan erhållas från det vatten som genereras av luftkonditionering under dess drift. Denna värdefulla resurs, som vi i många fall låter rinna ut (även om det i vissa installationer är oundvikligt, eftersom det rinner direkt ut i avloppet), kan användas på flera sätt.

På samma sätt finns det en annan vanlig situation där vi låter bli att använda en användbar resurs som skulle kunna komma till nytta: kokvattnet från pasta, som spaghetti eller makaroner. Istället för att spola ner det i vasken kan detta vatten återanvändas på olika sätt i köket.

Det handlar inte bara om att undvika slöseri med vatten. Vätskan från pastakokning, t.ex. makaroner, innehåller stärkelse som frigörs under kokningen och kan återanvändas på många sätt. Vattnet kan användas i recept som kräver stärkelse för förtjockning eller för att ge konsistens. I många fall kryddas dessutom kokvattnet med salt, vilket ger ytterligare smak utan att man behöver tillsätta mer salt i efterhand.

Se även  Det här är den godaste toasten du någonsin kommer att smaka, helt utan fett. Det är internetsensationen du har väntat på.

Som bas för såser

Pastakokvatten är perfekt att tillsätta i såser, särskilt sådana som innehåller ost eller tomat. Stärkelsen hjälper till att tjockna såsen och gör att den fäster bättre på pastan. Genom att tillsätta lite av vattnet i såsen under uppvärmning och blandning erhålls en krämigare och jämnare konsistens. På så sätt kan vetemjöl, majsstärkelse eller till och med grädde ersättas i vissa recept.

Tricket för att få ut mesta möjliga av denna resurs är att tillsätta pastakokvattnet gradvis, sked för sked, i stället för att tillsätta allt på en gång. På så sätt undviker du att förstöra receptet och du får tjockare och mer smakrika såser.

För att göra soppor eller buljonger

Pastakokvatten kan användas som bas för soppor och buljonger. Tack vare stärkelsen ger detta vatten fyllighet till beredningar och kan ge en intressant touch till smaken på buljongen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *