Gör din äggröra saftigare utan olivolja eller mjölk! Tillsätt den här hemliga ingrediensen för en smakupplevelse utöver det vanliga!

Äggröra är en av de enklaste maträtterna att tillaga, även om det inte är så lätt att göra den perfekt. Lyckligtvis har den tjeckiske kocken Zdeněk Pohlreich, som har en Bib Gourmand från Guide Michelin, några knep för att hjälpa dig att få det bästa resultatet.
Det första du ska göra är att tillsätta smör, vilket ger en jämnhet och krämighet som olja inte kan uppnå. Smält lite smör i en stekpanna innan du tillsätter äggen och tillsätt lite i slutet av tillagningen.
För fluffig äggröra är det också lämpligt att tillsätta mjölk, i ett förhållande av cirka en matsked mjölk för varje två ägg , vilket gör äggen krämigare . Det är också möjligt att lägga till kryddor som persilja, basilika eller gräslök för att ge en annan smak.
Förutom de ovan nämnda ingredienserna påpekar Pohlreich att det är viktigt att tillaga ingredienserna på låg värme och att röra om hela tiden.

Nycklarna till en perfekt äggröra

Äggröra är en av dessa basrätter som passar perfekt till frukost, lunch eller middag och som har den extra fördelen att den kan anpassas till alla möjliga kombinationer. Men trots sin enkelhet görs ofta allvarliga misstag när det gäller att göra dem, och det är därför det är värt att komma ihåg en rad grundläggande nycklar för att uppnå bästa möjliga förberedelse:

  • Använd bra ägg: en av de första rekommendationerna att komma ihåg är att det är nödvändigt att använda bra ägg, där ingrediensen är nyckeln till att receptet ska bli som förväntat. Kvaliteten på ägget är mycket viktigare i en äggröra än till exempel i en potatisomelett eller kokt ägg. Av den anledningen är det lämpligt att välja ägg av kategori 0 eller 1, från frigående höns eller höns som utfodrats med ekologiskt foder, eftersom de ger bäst resultat.
  • Ägg ska inte vispas för mycket: även om vissa människor föredrar att vispa ägg så mycket som möjligt, föredrar många kockar att vispa dem väldigt lite. För bästa slutresultat är det därför att föredra att vispa äggen precis så mycket att vitor och gulor blandas väl, och att använda en gaffel i stället för en visp för att undvika att blandningen får för mycket luft.
  • Använd en non-stick stekpanna: många stekpannor som säljs idag säljs som non-stick, men vissa gör att maten fastnar mer än andra. Eftersom äggen ska tillagas på låg värme bör detta inte vara något problem, även om det alltid är bättre att använda en bra stekpanna.
  • Krydda äggen med salt och peppar före tillagning: ett annat mycket viktigt tips när du lagar god äggröra är att krydda äggen efter att du har vispat dem, precis innan du börjar tillaga dem. Detta är ett mycket viktigare steg än du kanske tror, annars kommer saltet att göra äggen mindre saftiga och lösa och kommer inte att fördelas jämnt över hela skålen.
  • Använd smör i stället för olja: äggröra blir mycket godare om du använder smör i stället för olja, eftersom du då får en mjölkig touch som passar perfekt till äggröra. Överdriv inte i alla fall, eftersom det räcker att tillsätta mellan 15 och 30 gram för fyra ägg. Det är också mycket viktigt att koka äggen med smöret smält, men utan att det blir brunt.
  • Ta bort pannan från värmen itid: ett av de bästa tipsen för att uppnå ett mycket saftigt resultat är att ta bort pannan från värmen i tid, särskilt om du lagar mat på en glaskeramikhäll. Om de tillagas på låg värme, men lämnas kvar på värmekällan, även om den är avstängd, kommer de att bli överkokta. Därför är det bäst att ta bort dem innan de är klara och låta dem koka färdigt med den kvarvarande värmen i pannan.
  • Börja tillaga äggen kalla: En teknik som används av den välkände kocken Gordon Ramsay innebär att man häller äggen och smöret i en kall stekpanna eller kastrull, sedan slår på värmen och vispar dem i pannan medan de tillagas. Ramsey vrider värmen till hög och tar bort pannan från värmen flera gånger, men han låter den inte bli för varm och stoppa tillagningsprocessen. Strax innan de är klara kryddar han dem med salt och peppar och tillsätter lite gräddfil, och precis innan de är klara lägger han till ett strössel av hackad gräslök.
  • Servera omedelbart: Om du vill njuta av perfekt äggröra är det mycket viktigt att servera den så snart den har kokat klart på låg värme, eftersom den då blir perfekt saftig. Om de får stå för länge kommer restvärmen att koka dem för länge och de kommer att svalna snabbt.
  • Rör om med en trägaffel: Under tillagningen ska äggen röra om hela tiden för att undvika en omelett med ojämnt tillagade delar. Det bästa sättet att röra om är med en trägaffel eller ätpinnar som gör att äggen sprids och blandas när de tillagas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *