Förvaring av ägg: ska de verkligen förvaras i kylskåpet?

Även om ägg ofta lämnas okylda i snabbköpet är det säkrare att förvara dem i kylskåpet hemma. Läs mer om varför här.

Oavsett om det gäller ett kokt ägg till frukost eller som en viktig ingrediens i bakning är ägg ett baslivsmedel i många hushåll. Som med de flesta livsmedel kan ägg förvaras längre om de förvaras på rätt sätt.

Men måste ägg nödvändigtvis förvaras i kylskåpet? De är ju vanligtvis inte kylda på hyllorna i snabbköpet. Här får du reda på allt du behöver veta.

Varför är ägg ofta inte kylda i snabbköpet?

Du kanske har undrat varför ägg ofta lämnas okylda på hyllorna i snabbköpet. Anledningen till detta är äggets naturliga skyddslager, den så kallade kutikulan. Det skyddar ägget från bakterier och gör att det kan förvaras i cirka 18 dagar efter värpningen – utan kylning.

Varför ska man ändå kyla ägg hemma?

Även om äggen tack vare kutikulan håller sig ett tag utan kylning, är detta skydd inte längre aktivt efter 18 dagar. Från och med denna tidpunkt bör du definitivt förvara äggen i kylen för att garantera deras färskhet och säkerhet. Och eftersom det är lättare att förvara äggen kylda direkt än att hålla koll på det exakta datumet är det bäst att lägga dem direkt i kylen efter inköpet.

Se även  Släng bara in den i tvättmaskinen och åratal av smuts försvinner i en handvändning!

Viktigt: en gång kylda, alltid kylda! När äggen väl har legat i kylen får kylkedjan inte brytas. Du kan alltså inte förvara äggen i kylen i några dagar och sedan förvara dem utomhus igen. Anledningen till detta är att det bildas kondens på skalet när äggen tas ut. Detta vatten kan fungera som en bro för bakterier som kan komma in i ägget.

Av denna anledning hittar du bara ägg på den kylda hyllan i stormarknader i till exempel USA. Där tvättas äggen efter värpningen, vilket förstör det naturliga skyddsskiktet. Utan detta skyddande skikt är äggen mer mottagliga för bakterier och måste därför förvaras i kylskåp av hygieniska skäl.

Vad är hållbarheten för ägg?

Ägg har ett bäst före-datum på 28 dagar efter att de har värpts. Efter det bör du inte längre använda dem råa, utan endast för rätter som värms upp till minst 70 grader, till exempel pannkakor eller äggröra.

Kokta ägg kan för övrigt förvaras i kylskåpet i cirka två till fyra veckor.

Se även  Jag häller 100g och sätter den smutsiga diskmaskinen på 70 grader. Efter 60 minuter är den ren och luktar fräscht.

Du bör vara särskilt försiktig med rätter som innehåller råa ägg, t.ex. tiramisu eller majonnäs. Dessa bör förvaras i kylskåpet i högst 24 timmar för att minimera risken för salmonellainfektion. Du bör också bara använda ägg som är så färska som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *