En bagare säger att det bästa sättet att förvara bröd inte är i en plastpåse, eftersom mögel har en fri hand.

Även om du bara behöver tre ingredienser för att baka bröd är det en stor utmaning att förvara det så att det är färskt och gott. Beroende på hur och var du förvarar ditt bröd kan det bli segt, för hårt eller till och med mögligt.

Det är mycket vanligt att förvara bröd i en plastpåse eller i samma pappersförpackning som det köptes i. Det finns dock ett mycket enkelt sätt att få brödet att hålla så länge som möjligt och hålla det fräscht.

Aldrig i en plastpåse

Den holländske bagaren Joost Arijs har ett antal rekommendationer när det gäller att förvara bröd så att det håller sig så färskt som möjligt. Han är övertygad om att ”aldrigien plastpåse”. Även om det är en enkel och praktisk lösning att förvara bröd i en plastpåse är det något av det sämsta vi kan använda för bröd, eftersom de hindrar utbytet av luft och fukt med omgivningen.

De förhållanden vi har hemma gör att påsen snabbt blir fuktig, vilket gör att brödet i påsen förlorar sin knapriga skorpa och blir mjukt och segt. Dessutom är mögel en annan fara som gör att bröd inte bör lämnas i en plastpåse. Och när mögel börjar dyka upp finns det inget annat val än att slänga det.

Se även  Här är en enkel silverrengöringsmetod för hemmet för att ta bort mörk missfärgning på dina smycken.

Om brödet förvaras i en stängd plastpåse kommer dessutom de svampar och bakterier som redan finns i miljön snabbt att livnära sig på brödet i den fuktiga miljön, vilket underlättar mögeltillväxten. Av just denna anledning rekommenderar experter alltid att bröd aldrig ska förvaras i en plastpåse. Detsamma gäller andra behållare utan ”andningsutrymme” av plast eller lufttätt glas.

Tro det eller ej, men det bästa sättet att förvara bröd för att förhindra mögel är att använda en papperspåse. Det är ingen slump att bagerier fortfarande säljer bröd i en papperspåse, eftersom det är en behållare som kan hålla brödet färskare, samt ett sätt att hålla brödet andas och skorpan krispigare under lite längre tid än i en plastpåse.

Nu är det inte heller en mirakelkur. Efter en dag eller två kommer du naturligtvis att märka att brödet inte kommer att vara i samma form, men du kommer åtminstone att kunna behålla det lite längre. Du kanske har märkt att när du köper skivat bröd förpackat i en genomskinlig plastpåse och inte en limpa från ett bageri, om du lämnar brödet här under lång tid utan att det kan andas och i en plastpåse, kommer mögel att dyka upp förr snarare än senare.

Se även  Juveleraren visade mig det bästa sättet att rengöra smycken. Nu är de inte bara blanka igen, de är också värda dubbelt så mycket.

Men det räcker inte med en papperspåse. Detär också lämpligt att den är belagd med paraffin, vilket förhindrar att brödet torkar ut med tiden. Även om en papperspåse inte håller kvar fukten, så släpper den ut fukten i brödet. Det är därför vi efter några timmar ser att brödet blir hårt i dessa påsar. När det har ett paraffinskikt inuti kan det hålla mycket längre.

Om ditt bageri erbjuder paraffinpåsar är det bästa att förvara brödet i dessa påsar. Om inte, finns det butiker som säljer paraffinpapper för att hålla maten fräsch längre. Tänk dock på att detta bara håller i några dagar, eftersom brödet kan smaka gammalt om det får stå mycket längre.

Bivax är också en typ av förpackning som finns att köpa i vissa butiker och som kan hålla maten fräsch längre. Det skyddar fukten i maten samtidigt som det upprätthåller luftväxling för att förhindra mögel.

De typiska brödkorgarna som placeras på bordet är också ett bra alternativ, eftersom de gör att brödet kan förvaras i en ventilerad miljö. Och om du inte vill äta det på en gång kan du förvara lite bröd i frysen och ta fram det nästa gång du ska äta det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *