Behåll dina tomater hela året med denna enkla lösning! Ingen sås eller sylt!

Att konservera tomater i slutet av sommaren är något som alltid har gjorts i många hem. Även om vi nuförtiden, med nya odlingstekniker, kan hitta tomater på marknaden året runt, är detta en sommargrönsak och det är under sommarsäsongen som vi hittar de mest utsökta.

För att kunna njuta av dem även under vintern, de dagar då sommaren övergår i höst, var det vanligt – mindre och mindre vanligt – att göra något med dem för att lagra dem så att de kunde konsumeras under vintern. Tomatsåser har alltid vunnit en jordskredsseger, följt, blygsamt, av sylt. I den anglosaxiska världen är chutneys vanliga, en beredning som skulle kunna definieras som sylt, men med salta och mer syrliga nyanser.

Kocken José Andrés, å andra sidan, föreslår inte något av dessa tre alternativ för att få ut det mesta av årets bästa tomater under de kommande månaderna. Den berömde asturiske kocken, som bor i USA, föreslår att man konserverar hela tomater så att vi sedan kan använda dem på det sätt som passar oss bäst, och han har förklarat den metod han följer i sitt nyhetsbrev Longer Tables.

Hur man konserverar tomater året runt

Även om det kan verka komplicerat att konservera tomater förklarar kocken att ”allt du behöver är dina extra tomater, en stor burk , och lite olivolja”. Om man följer hans instruktioner är det mycket enklare att konservera tomater på det här sättet än att behöva koka sylt i timmar.

Se även  En härligt skummande dryck som är ännu bättre än ditt favoritkafé, och den är så lätt att göra!

Så här går du tillväga för att göra konserverade tomater:

  1. Börja med att skala tomaterna. För att göra detta föreslår kocken att man blancherar dem i en mycket enkel procedur. Med en vass kniv gör vi ett litet snitt i skalet på varje tomat. Sedan blancherar vi dem i kokande vatten i cirka 10 sekunder och överför dem omedelbart till ett isbad. Denna procedur kommer att göra att tomaternas skal lätt skalas av.
  2. När alla tomater har skalats lägger du dem i en burk med vid mynning (Mason-burk). Pressa ner dem ordentligt för att få plats med så mycket som möjligt och få bort så mycket luft som möjligt.
  3. Tillsätt extra jungfruolivolja tills tomaterna är helt täckta.
  4. Förslut burkarna ordentligt för att hålla dem i gott skick i flera månader. Stäng locket ordentligt och placera burken i en djup gryta med kokande vatten och se till att den är helt nedsänkt. Koka burkarna i ca 20 minuter för att säkerställa att tomaterna bevaras och är stabila.
  5. Efter kokningen tar du försiktigt upp burkarna ur vattnet och låter dem svalna helt. När de har svalnat kan vi förvara våra konserverade tomater på en mörk, torr plats tills vi bestämmer oss för att använda dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *