Så här förbereder du jordgubbar för vintern: vad du behöver göra i september.

Jordgubbar är en av de mest populära och omtyckta bärsorterna. De kräver särskild uppmärksamhet och skötsel under hela säsongen, och september är inget undantag. Under denna period är det nödvändigt att förbereda jordgubbsbäddarna för övervintring.

Beskärning av halm och morrhår

En av huvuduppgifterna i september är att beskära jordgubbar och morrhår. Denna procedur bör utföras i två steg:

  1. Beskärning av gamla blad. Alla skadade, gulnade och torkade jordgubbsblad ska skäras av försiktigt med sekatör eller sax. Detta förhindrar spridning av svamp- och bakteriella växtsjukdomar.
  2. Borttagning av morrhår. Jordgubbarnas morrhår som har vuxit ut under säsongen ska också tas bort. De bör skäras så nära buskens bas som möjligt, så att växten riktar alla sina krafter mot bildandet av nya blomknoppar.

Gödsling av jordgubbar

Förutom beskärning, i september, behöver jordgubbar ytterligare näring. De bästa gödselmedlen kommer att vara:

  1. Organiska gödselmedel (kompost, humus, kycklinggödsel). De berikar jorden med användbara ämnen och förbättrar dess struktur.
  2. Mineralkomplexgödselmedel rika på fosfor och kalium. De bidrar till bildandet av blomknoppar och ackumuleringen av näringsämnen i rotsystemet.
Se även  Erfarna trädgårdsmästare lägger alltid inköpt substrat i ugnen innan de använder det. Annars är det dåligt för trädgården.

Jordgubbar bör matas under roten och fördela gödselmedlet jämnt över hela sängområdet.

Mulching och lossning

Det sista steget i höstarbetet i jordgubbsträdgården kommer att vara följande aktiviteter:

  1. Mulching. Buskcirkeln ska täckas med ett 5-10 cm tjockt lager av organisk mulch (halm, sågspån, torra löv). Detta kommer att skydda rötterna från frysning.
  2. Lossning av jorden. För att förbättra luftutbytet och förhindra bildning av skorpor bör sängar lossas regelbundet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *