Mormors huskur mot spindlar är den perfekta lösningen för att bli av med dem permanent!

Det är inte bara vi människor som älskar värmen från våra fyra väggar när hösten och svalare regnväder sätter in utomhus. Nej, nu dras även insekter som stinkflyn och framför allt spindlar in i huset.

Väldigt få av oss gillar verkligen de åttabenta krypen i vårt hus. De är ofta fruktade, eller åtminstone äcklade av dem. Samtidigt har vi dock förlikat oss med det faktum att spindlar finns i alla hem. De är helt enkelt en del av livet.

Men är det verkligen sant, eller finns det sätt att hålla spindlar borta från ditt hem?

Vi har gått igenom mormors gamla huskurer och hittat några som verkligen hjälper mot spindlar (och två som inte fungerar). Så du behöver inte oroa dig för de åttabenta varelserna i ditt hus eller på din balkong.

Snälla, döda dem inte – ha ett hjärta för spindlar

Spindelhatare kanske tycker att det är svårt att tro, men spindlar är nyttiga djur. De är mycket viktiga för vårt ekosystem. De äter skadedjur i naturen och på fälten, och de håller flugor och myggor borta från våra hem. Så i den meningen är spindlar faktiskt viktiga för oss.

Om du har valet mellan en tyst spindel i hörnet, maniska flugor som sprider bakterier på din mat och myggor som biter dig, då verkar en spindel inte så illa trots allt.

I allmänhet är det inte rekommenderat att döda spindlar, och absolut inte med en dammsugare. Sugningen och snurrningen skadar bara insekterna, men dödar dem inte. De dör sedan långsamt och smärtsamt av sina skador.

Istället bör du ta bort spindlar från papper och glas utan kontakt. Det kräver en del tillvänjning, eftersom många människor är mycket rädda för spindlar. I Tyskland är denna rädsla dock obefogad. Det finns bara tre spindelarter i landet som klassas som giftiga. Ingen av dessa spindlar är dock tillräckligt giftig för att döda en människa.

Tips: Om du vill bli av med spindlar men inte kan förmå dig att komma nära dem, behöver du inte ta fram dammsugaren. Det finns så kallade spider catchers , som är utrustade med en lång pinne. Dessa är levande fällor för spindlar, tack vare vilka vi har samma avstånd till spindeln som med en dammsugare. Sedan kan du ta med dig fällan ut och släppa ut spindeln minst 30 meter från ditt hus – allt helt kontaktlöst.

Se även  Jag ska berätta om det bästa sättet att rengöra toalettstolen och bli av med kalkavlagringar.

Effektiva sätt att bli av med spindlar

1. Säkra fönster

Om vi lämnar ytterdörren öppen skulle vi inte bli förvånade om någon kom in i huset. Öppna och lutande fönster motsvarar en öppen ytterdörr för insekter. Om vi inte säkrar våra fönster ska vi inte bli förvånade om spindlar kommer in i huset.

Spindlar kommer alltid att hitta en väg in, eftersom även de minsta sprickorna räcker för dem, men du behöver inte göra det så lätt för dem.

2. Städa regelbundet

Varje spindelnät som du tar bort berövar spindeln dess levebröd. Spindlar behöver sina nät för att fånga byten i. Om spindeln inte fångar något byte går den vidare. Så ta bort varje spindelnät du ser.

Bara för att du inte ser en spindel i nätet betyder det inte att det inte är upptaget. Eftersom spindelnät ibland inte är lätta att upptäcka är det värt att regelbundet köra en dammvippa eller dammsugare längs eventuella grova kanter under taket.

Du bör också dammsuga och moppa golvet och slänga skräp minst varannan dag. Detta hjälper också till att hålla andra insekter borta, som annars skulle locka till sig spindlar. Det bästa sättet att hålla insekter borta från ditt hem är att hålla det mycket rent.

3. Lavendel

Ett annat sätt att hålla spindlar borta från ditt hem är att använda olika dofter. Det skadar inte att experimentera med olika dofter, eftersom olika spindelarter sägs reagera olika på olika dofter. En doft som sägs hålla spindlar borta är lavendel.

Lavendel kan användas som en badkarsväxt för att göra din balkong eller terrass spindelsäker. Torkad lavendel eller lavendelpåsar sägs också effektivt hålla spindlar borta inomhus. (Malar tycker för övrigt också att lavendeldoften är motbjudande och försvinner).

Tips: Om du inte vet hur spindlarna tar sig in i ditt hus, men du vet att det alltid finns spindlar i ett visst rum, kan du prova lite aromaterapi.

Eukalyptus sägs också kunna stöta bort spindlar. Du kan antingen sätta en eukalyptusplanta i kruka på balkongen, terrassen eller i vinterträdgården, eller så kan du sätta enstaka eukalyptusgrenar i en vas. Eterisk eukalyptusolja, utspädd med vatten, kan också hällas i en sprayflaska och användas för att spraya populära spindelgömställen.

Se även  Tvättmaskinen har en självrengörande funktion för smuts, mögel och damm - tryck bara på två knappar samtidigt.

Samma doftämnen som finns i eukalyptus och som håller spindlarna borta finns för övrigt också i dill, fänkål och pepparmynta. Så en liten örtagård på balkongen eller i närheten av uteplatsen kan göra underverk.

Andra eteriska oljor som kan hjälpa mot spindlar är:

  • sandelträ
  • kryddnejlika
  • citronolja
  • timjan

Lägg några droppar av oljan på en trasa och placera flera av dem i hörn och skrymslen i ditt hem.

5. Vinäger

Spindlar ogillar inte bara eteriska oljor; vinägerbaserade rengöringsmedel eller citronsaft har en liknande effekt. De åttabenta varelserna är känsliga för den sura lukten. Så använd dem för att rengöra dörrtrösklar och fönsterbrädor i synnerhet för att hålla krypen borta.

Fungerar inte: bakpulver och hårspray

Du hör ofta tipset att bli av med spindlar med bakpulver, bakpulver eller hårspray. Detta är nonsens. Du kan inte hålla spindlar borta genom att spraya hörn och sprickor med hårspray. Det enda du åstadkommer är en klibbig hinna på ytorna som drar till sig damm.

Du kan döda spindlar genom att strö bakpulver eller hårspray direkt på dem, men det är mycket grymt. Bakpulver och hårspray orsakar vanligtvis kvävningsdöd. Hårsprayen får spindlarna att hålla ihop – inklusive deras luftvägar. Detta gör dem orörliga och de kvävs också.

Om du verkligen vill döda spindeln bör du döda den med en flugsmälla. Det går åtminstone snabbt.

Bort med händerna från antispindelspray

Det finns nu en hel rad antispindelsprayer på marknaden. Dessa sprayer lovar att driva bort spindlar och hålla nya borta. Vissa dödar till och med spindlar genom att förlama deras nervsystem. För att sprayerna ska vara effektiva måste de innehålla ett neurotoxin.

När man väl har sprayat med dessa antispindelspray sägs de hålla de åttabenta varelserna borta i upp till flera månader. Om man bara sprutar en gång och insekterna sedan undviker platsen i flera månader, är det tveksamt om produkten verkligen är så ofarlig för miljön och oss människor som vissa tillverkare vill göra gällande.

Många av dessa sprayer är till och med medvetet godkända endast för utomhusbruk, eftersom användning i slutna rum skulle leda till att biociden förorenar inomhusluften.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *