Erfarna trädgårdsmästare lägger alltid inköpt substrat i ugnen innan de använder det. Annars är det dåligt för trädgården.

Om du har köpt substratet och vill plantera växterna bör du kontrollera substratet efter att du har öppnat det för att se till att det är i gott skick. Det kan hända att substratet innehåller oönskade svampar, mögel eller sorgflugor (svarta flugor som flyger upp ur jorden och rör sig överallt).
Om du inte är säker på att substratet bara innehåller det du tänkt dig kan du desinficera det.

Kemisk desinfektion

Kemisk desinfektion är antingen total (fullständig) eller selektiv (selektiv). När den är fullständig dödas allt som lever i jorden – svampar, bakterier, skadedjur och ogräs. Om du använder dig av kemisk desinfektion måste du ta hänsyn till att ingenting kan odlas i jorden under en tid efteråt. Jorden innehåller giftiga ämnen som inte är lämpliga för odling av växter. Vid selektiv desinfektion använder du produkter som är särskilt utformade för vissa skadedjur. Det är därför viktigt att först identifiera skadedjuret korrekt så att riktad desinfektion kan tillämpas. Följ alltid anvisningarna.

Se även  Kasta inte bort den här maten i ditt kök. Det är en kraftfull skatt för dina växter och din trädgård.

Termisk desinfektion

Värmedesinfektion kan också utföras hemma i ugnen. Det innebär att substratet ångas vid en temperatur på 90-100 °C. Temperaturen bör inte överstiga 100 °C, eftersom detta skadar jordens fysikaliska och kemiska egenskaper. Efter ångningen är det en god idé att låta substratet vila innan plantorna planteras. Jorden omedelbart efter ångningen innehåller höga halter av kväve, vilket kan vara oacceptabelt för vissa växter. Om du desinficerar substratet hemma bör du förvänta dig att desinficera endast en liten mängd.

Ugn

För att desinficera i ugnen behöver du bara en gammal bakplåt. Placera substratet på den och sätt på ugnen på 90-100 °C. Låt substratet stå i ugnen i minst 45 minuter. Ta sedan ut plåten och låt substratet svalna helt. Det är en god idé att ha fönstret öppet under bakningen, med tanke på lukten som kommer från ugnen.

Tryckkokare

Häll först vatten i botten av grytan till en höjd av ca 10 cm och sätt i en ångande sil. Om den har stora hål kan du lägga en fiberduk eller en tunn duk ovanpå. Häll sedan i substratet, men lämna ett mellanrum under grytans kant där ångan kommer att vara. När temperaturen når 90-100 °C låter du det koka i en timme. Om du känner att det inte räcker med en kokning kan du upprepa processen igen nästa dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *