Mitt kylskåp har låtit i tre år och jag visste inte varför. Jag är verkligen glad att teknikern tog sig tid att förklara det för mig

Du kanske har hört mystiska ljud i köket. Och utan att misstänka paranormala fenomen är sanningen att det är ganska vanligt och det kan ha hänt dig. I mitt hus hände något liknande med kylskåpet.

Vi misstänkte ett eventuellt haveri eller ett begynnande fel, så vi bestämde oss för att ringa den tekniska tjänsten. Efter en kontroll stod det klart för oss att dessa ljud var helt normala. Om du befinner dig i samma situation, här är varför.

Helt normala ljud

I grund och botten förklarade teknikern för oss att det här var normala ljud som sällan är relaterade till ett allvarligt problem i kylskåpet. Han gav oss faktiskt det här exemplet. När du tar ut is ur frysen sprakar den när den kommer i kontakt med den omgivande temperaturen på grund av en normal process som kallas sprickbildning. Samma sak händer med kylskåpet, särskilt efter att man öppnat det.

I vårt fall berodde knarret på att plast- och metallmaterialen inuti kylskåpet expanderar och drar ihop sig på grund av temperaturförändringar. Dessa knarrande ljud blir tydligare när temperaturen i huset är extrem, t.ex. på vintern och sommaren, och det är större skillnad i grader från den temperatur vid vilken motorn arbetar. När kylskåpet kyls ner eller värms upp kan materialen röra sig och orsaka dessa ljud.

Se även  Tjeckerna har gjort detta under en längre tid. De använder vatten för att rengöra äggkartonger, vilket sparar mycket arbete.

Dessutom påpekade teknikern att i vissa modeller, till exempel vår, som har ett automatiskt avfrostningssystem, kan denna process orsaka knarrande ljud. Under avfrostningen smälter isen som samlats i förångaren, och det kan orsaka ljud när den faller eller går sönder.

Han klargjorde också att en annan källa till eventuellt buller och knarrande ljud är relaterad till driften av kompressorn och fläktarna. När kompressorn startar eller stängs av, eller när de interna fläktarna ändrar hastighet, kan det uppstå ljud som liknar ”klick” eller knarrande ljud.

Dessutom kan köldmediegasens rörelse genom rören också orsaka visst buller, även om det inte är relaterat till de knarrande ljud som nämns ovan.

Även om dessa sprakande ljud vanligtvis inte är relaterade till ett allvarligt problem, kan det vara en indikation på ett fel eller en felfunktion om vi märker andra fel, till exempel en minskning av kylnivån eller ett högre ljud än vanligt. I så fall är det nödvändigt att kontakta den tekniska servicen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *