Även under den mörkaste årstiden kan dessa sex krukväxter enkelt trivas med minimalt ljus.

Innehållsförteckning

  • Hur mycket ljus behöver krukväxter?
  • Dessa 6 krukväxter kräver lite ljus
    • 1. Fredslilja
    • 2. Kalathea
    • 3. Monstera
    • 4. Spindelvävs ormbunke
    • 5. Begonia
    • 6. Bergspalm

Och nu är vi här igen, med hösten precis runt hörnet. Sommaren har precis passerat förbi och vi längtar redan efter lite grönska inom våra egna fyra väggar.

Men det är då nästa utmaning uppstår: finns det några krukväxter som kan hållas hemma under den mörka årstiden utan mycket solljus? Spoilervarning: ja, det finns det!

Vi kommer att presentera växter som är riktiga överlevare när det gäller brist på ljus. På så sätt kan du förvandla dina fyra väggar till en grön oas även under kalla och trista dagar – och det kommer garanterat att lyfta ditt humör!

Hur mycket ljus behöver krukväxter?

Precis som tropiska växter som bananer eller strelitzior trivs i soliga fönster i söderläge, finns det många krukväxter som inte tål direkt solljus och som trivs bättre i ett fönster i norrläge.

För många växter är ljusintensiteten redan för låg på två meters avstånd från fönstret – även om det kan verka ljust för oss. Krukväxter behöver ljus för att växa och därför kommer ingen växt att överleva i ett fönsterlöst badrum på lång sikt.

Du märker relativt snabbt om en växt står för mörkt. Bladen på dina växter ser ofta bleka ut och blir gulaktiga innan de slutligen faller av. Många krukväxter reagerar också med att producera långa, tunna skott som så småningom bryts av eftersom de inte har tillräckligt med styrka.

Dessa 6 krukväxter behöver lite ljus

1. Afrikansk hampa

Afrikansk hampa (även känd som sansevieria) är praktiskt taget oförstörbar. Oavsett om det är vinter eller sommar: den kan placeras i de mörkaste rummen och hörnen och ändå kommer den att fortsätta växa glatt.

Se även  Låt oss lära oss hur vi kan hindra de irriterande sniglarna från att äta upp dina växter!

Vårt skötseltips: Pilspetsväxten överlever om du glömmer att vattna den ett tag. Men den gillar inte alls för mycket vatten, för då ruttnar den. Det innebär att du alltid ska låta jorden torka ordentligt innan du tar fram vattenkannan igen.

Först när jorden känns torr, även om du sticker ner fingret några centimeter i jorden, är det dags att vattna igen.

2. Kalathea

Calathea (även kallad korgmarant) älskar skuggan. De bör inte stå i en helt mörk hall, men i mörkare rum trivs de även på två-tre meters avstånd från fönstret. Det är därför de klarar den mörka vintern utan problem.

Vårt skötselråd: Calathea är en tropisk växt som föredrar hög luftfuktighet. Du bör definitivt tillgodose detta behov och helst dagligen dimma din växt med mjukt vatten. Om bladens kanter blir bruna är luften för torr. Det är bäst att hålla jorden lätt fuktig hela tiden.

3. Monstera

Monstera (även känd som schweizerost) är numera en klassiker i alla gröna lägenheter. När förhållandena är gynnsamma växer de snabbt och kan nå en ansenlig storlek. Denna krukväxt trivs även bra på mörka platser längre bort från fönstret.

Vårt skötseltips: Vattna din monstera så snart det översta jordlagret har torkat. Detta kan ta ett tag, särskilt om den förvaras på en mörk plats. Som tropisk växt gillar monsteran hög luftfuktighet. Den växer särskilt bra om du sprayar den med mjukt vatten då och då.

Se även  Om du är ny på detta kommer du att älska dessa växter med lågt underhåll som växer snabbt i vatten och är en trend inom dekoration.

4. Kolbentråd

Måste alla växter vara gröna? Fel, för Kolbentråden (även kallad Aglaonema) har färgglada blad. Beroende på typ är bladen gröna, rosa, röda eller marmorerat rosa. Vem skulle inte vilja ha en sådan extraordinär växt i sitt hem? Det bästa med Kolbentråden är att denna krukväxt klarar sig bra även med lite ljus.

Vårt skötseltips: Vattna sparsamt. Det betyder regelbundet, men jämnt. Vattna igen först när det översta jordlagret har torkat något. Det är också bra att spraya växten ibland med mjukt vatten.

5. Begonia

Begonior finns i många olika varianter – blommande eller med vackert bladverk. Icke-blommande begonior är bland de krukväxter som kan överleva med mindre ljus, eftersom de inte gillar direkt solljus. De trivs på ett avstånd av ca en meter från fönstret och belönar dig med vackra blad.

Vårt skötseltips: Håll alltid jorden på din begonia lätt fuktig, men låt det översta jordlagret torka något innan du vattnar igen. Eftersom begonior gillar hög luftfuktighet kan det inte skada att regelbundet dimma din växt med mjukt vatten.

6. Bergspalm

Längtar du efter stora växter som ger ditt hem en känsla av urban djungel? Då är bergspalmer precis rätt för dig. Deras svepande palmblad ser inte bara vackra ut, utan dessa krukväxter trivs också med relativt lite ljus.

Vårt skötseltips: Håll jorden fuktig, men låt det översta jordlagret torka innan du vattnar igen. Om palmbladens spetsar blir bruna på vintern hjälper det att spraya dem regelbundet med kalkfritt vatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *