Möglet i krukan kommer att vara ett minne blott! Här är två saker som alla bör känna till.

Krukväxtmögel är ett problem som kan uppstå i alla hushåll. Det är inte bara ett estetiskt problem, utan det kan också påverka växternas tillväxt och hälsa negativt. Det finns dock enkla sätt att bekämpa detta problem.

Känner du igen mögel?

Krukmögel är ett vanligt problem för alla som älskar växter. Men för att lyckas ta bort det måste man först kunna känna igen det. Ofta syns mögel som en vit beläggning på krukmediets yta, men det kan också förekomma på krukans kanter. Det typiska tecknet på mögel är en lätt fluffighet som med tiden kan sprida sig till ett tjockt lager.
Svampen orsakas av en svamp som sprider sig i en miljö med brist på solljus, hög luftfuktighet och övervattning. I vissa fall kan den också orsakas av ett olämpligt val av jord för växten. Om du är osäker på om det finns mögel i en kruka kan du enkelt bekräfta det genom att lukta på den. Det har den karakteristiska lukten av en unken och fuktig miljö.

Se även  Erfarna trädgårdsmästare lägger alltid inköpt substrat i ugnen innan de använder det. Annars är det dåligt för trädgården.

Hur blir man av med mögel?

När du upptäcker mögel i en kruka är det första du bör göra att plantera om växten. Det är en mycket enkel lösning och du behöver inte använda några kemikalier. Allt du behöver göra är att ta bort växten från krukan, rengöra den noggrant och sedan fylla den med ny krukväxt.
Det är viktigt att välja ett lämpligt substrat för din växt som ger tillräckligt med dränering och näring. Om du till exempel har en växt som föredrar sur jord bör du välja ett substrat med lågt pH-värde. För växter som behöver mer näring bör substratet däremot vara rikare på näringsämnen.

Förhindra mögel med rätt vattning

Mjöldagg uppstår vanligtvis i alltför fuktiga miljöer, så det är viktigt att inte övervattna växterna och att inte använda ett vattendränkt substrat. De flesta växter föredrar ett något fuktigt substrat, så det är viktigt att låta substratet torka ut innan du vattnar igen.

Se även  Odla dina egna mikrogrönsaker på nolltid med vår snabbskördeguide!

Tillräckligt med luft

Mögelsvamp uppstår ofta i slutna miljöer med otillräcklig luftgenomströmning. Det är därför viktigt att placera krukan på en väl ventilerad plats och att inte plantera för tätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *