Hon hällde peppar i tvättmaskinen. Hennes man trodde att hon mådde dåligt, men såg sedan tvätten.

Har du också varit med om att svarta kläder blekts efter några tvättar och att det svarta inte längre var svart? Det bästa sättet att se skillnaden är att kombinera ett nytt svart plagg med ett som har funnits i garderoben ett tag. Svart linne är mycket känsligt för blekning och behöver därför särskild vård.

Tvättmedel för tvätt

När du tvättar är det lämpligt att använda tvättmedel som är särskilt utformade för svart linne. Alternativt kan du använda tvättmedel för kulörtvätt, men använd absolut inte tvättmedel för vittvätt. Specialtvättmedel för vit tvätt innehåller vitmedel och blekmedel som endast är lämpliga för vit tvätt, inte för färgad tvätt och absolut inte för svart tvätt.
Om du väljer ett tvättmedel för svart tvätt, se till att välja en gel eller tablett snarare än ett pulver. Pulver kan lämna spår av vita fläckar på tvätten.

Textila färgämnen

Ett annat alternativ för att återställa den svarta tvättens rika färg är textilfärger. Dessa finns ofta att köpa på apotek. Instruktioner för färgning finns på de enskilda förpackningarna och bör följas exakt.

Se även  Det finns åtta saker som vi glömmer att desinficera och som experter rekommenderar att man rengör oftare.

Peppar

Ett tips som nu cirkulerar på internet är att tillsätta peppar i svart tvätt i tvättmaskinen. Enligt instruktionerna tillsätter du bara en tesked mald peppar i tvättmedlet och sätter på tvättmaskinen för den vanliga tvättcykeln. Peppar fungerar som en naturlig exfoliant och sägs orsaka en mild skrubbning av tvålrester från kläderna även när de tvättas, vilket förhindrar blekning. Tvätten kommer inte att lukta peppar efter tvätt, men det beror på vilket tvättmedel du använder.
Om du inte vill att dina kläder ska blekna mycket snabbt rekommenderas det att du inte tvättar dem varje gång du tar på dig dem, utan bara när de blir smutsiga eller på annat sätt smutsiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *