Kasta inte bort gammal olja! Du kan spara pengar och skapa denna underbara sak att använda i ditt hem.

Att återvinna och minska avfallet är idag ett av de mest effektiva sätten att värna om miljön och spara pengar hemma. Ett utmärkt alternativ är att återanvända använd olja för att skapa något så praktiskt och vackert som doftljus. Istället för att kasta bort denna resurs kan vi ge den ett nytt liv och hjälpa inte bara planeten utan också vår ficka, eftersom denna process är ”lågkostnad”.
Vegetabilisk olja eller matolja som inte längre används för matlagning kan omvandlas till ett dekorativt och användbart element. För att göra dessa ljus behöver du 100 kubikcentimeter av denna återvunna olja , tillsammans med 40 gram hackat bivax. Båda ingredienserna blandas ihop och värms i mikrovågsugnen tills de smält helt (testa i 30-sekunderssteg). Det är en enkel och snabb process som alla kan göra hemma, även om de aldrig har provat det förut.

Ljus lägger alltid till estetik i hemmet.

Tillsätt sedan den aromatiska essens du väljer, för att ge ljuset en personlig touch, och blanda allt med en liten träpinne. Nästa steg är att hälla blandningen i en förberedd behållare med en veke och se till att veken är centrerad. Du kan använda återvunna glasburkar eller flaskor, vilket ger dem en andra användning, samt den feta vätskan. När du har låtit vaxet stelna har du dina ljus redo att tändas och doftsätta ditt hem.

Se även  Bara en varning: häll inte ut det i vasken. Röret kan sprängas inifrån och översvämma hela kvarteret.

Oljeåtervinningsprocessen är inte bara miljövänlig, den är också billig. Du sparar pengar genom att inte behöva köpa kommersiella ljus och du minskar också mängden avfall som du genererar. Denna teknik är inte bara fördelaktig för miljön utan gör det också möjligt för dig att skapa en varmare och trevligare atmosfär i ditt hem.

De kan doftsättas på vilket sätt du vill.

Ett annat sätt att återvinna din använda olja

Begagnad matolja har många fler användningsområden än du kanske tror. Ett utmärkt alternativ är att använda denna återvunna olja för att göra hemlagade tvålar. För att göra detta behöver du bara blanda den filtrerade oljan med natriumhydroxid och vatten, enligt en enkel men noggrann procedur. Den här typen av tvål är inte bara mer miljövänlig än kommersiella produkter, utan den är också idealisk för hushållsrengöring eller som ett naturligt tvättmedel.

Denna tvål är mycket hälsosammare än kommersiell tvål.

För att tillverka den behöver du blanda en liter filtrerad olja med 200 gram natriumhydroxid och 500 milliliter vatten. Lös först upp natriumhydroxiden i vattnet, men var mycket försiktig eftersom den avger ångor. Tillsätt sedan oljan långsamt under konstant omrörning. När blandningen tjocknat hälls den i formar och får stå i 24 timmar innan den skärs till stänger. Den måste sedan härda i fyra till sex veckor innan den kan användas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *