Ska du skölja disken innan du ställer in den i diskmaskinen? Här är vad experterna säger.

För några dagar sedan tittade vi på olika studier om huruvida det är bättre att diska för hand eller i maskin för att spara vatten och el, och kom fram till att en diskmaskin i vissa fall är det bästa valet för att slösa så lite som möjligt, samt spara tid och ansträngning.

Men när det gäller att använda dessa hushållsapparater, som är så vanliga i många hem, uppstår förmodligen frågan:är det nödvändigt att skölja disken, glasen och besticken innan man sätter in dem?

Att skölja eller inte skölja disken, det är frågan.

En av de aspekter som alltid lämnar oss med tvivel när vi använder diskmaskinen är om vi ska skölja disken och redskapen innan vi sätter in dem i diskmaskinen. I allmänhet säger sunt förnuft oss att det inte är nödvändigt att skölja porslin och bestick i förväg vid normal användning, så länge vi kan ta bort eventuella matrester som kan ha fastnat på dem i förväg.

Se även  En bagare säger att det bästa sättet att förvara bröd inte är i en plastpåse, eftersom mögel har en fri hand.

Men vad tycker experterna? Varje gång vi fördiskar slösar vi upp till 47 liter vatten. De säger att det inte är nödvändigt att skölja disken innan den ställs in i diskmaskinen, ”skrapa bara bort maten och så är det klart”.

I själva verket säger de att det genomsnittliga hushållet genom att skölja disken innan den körs i diskmaskinen ”i onödan skickar tusentals dyrbara liter vatten ner i avloppet varje år”.

Att skölja disken hjälper till att förhindra att diskmaskinen blir igensatt, om det är en särskilt igensatt apparat, men det är en onödig vana.

I allmänhet är det inte nödvändigt att skölja eller blötlägga smutsig disk innan den ställs in i diskmaskinen. Självklart är en kastrull med inkrustade eller återbrända rester en något annorlunda fråga, så du måste blötlägga den i varmt vatten så snart som möjligt.

I vissa modeller av moderna diskmaskiner kan till och med förtvätt vara kontraproduktivt, eftersom vissa apparater har sensorer som mäter hur smutsiga disken är, och om de felaktigt tolkar att de inte är mycket smutsiga , aktiverar de automatiskt kortare tvättcykler med lägre förbrukning som kanske inte ligger i vårt intresse.

Se även  Mormors bästa tips för att hålla dina skärbrädor skinande rena med bara två enkla ingredienser.

Som vi kan se är det inte nödvändigt att förskölja disken dagligen, men nyckeln är att kunna ta bort de större matbitarna som sitter fast på dem. Således är det enda fallet där förblötläggning vanligtvis indikeras om vi har lämnat disken eller disken ute under lång tid utan att diska dem och resterna är mycket torra.

I detta fall är det dock vanligtvis mer tillrådligt att inte blötlägga för hand utan att använda apparatens specifika program, till exempel ”Förtvätt”, ”Dusch”, ”Blötläggning” eller liknande. Detta är vanligtvis en mycket snabb funktion (ca 15-20 minuter) och använder få resurser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *