Ett litet tips: lägg kökshandduken i mikrovågsugnen då och då.

Många av oss använder en disksvamp varje dag, men få av oss är medvetna om de faror som detta enkla verktyg kan utgöra om det inte sköts ordentligt. Visste du att dessa svampar kan vara en grogrund för bakterier, som sedan lätt kan hamna på tallrikar och mat?
Korrekt underhåll av kökssvampar är därför avgörande om du vill undvika oönskade mikroorganismer i ditt hem. Även om det är viktigt att byta svamp regelbundet, räcker det ofta inte med att byta svamp för att förhindra att bakterier förökar sig. Så vad kan vi göra för att förhindra att våra svampar blir ett hem för oönskade mikrober?
Dolda risker i köket
Disksvampar är ofta våta, kommer i kontakt med matrester och placeras i en miljö där temperaturen gynnar bakterietillväxt. Detta skapar idealiska förhållanden för mikroorganismer. Förvånansvärt många människor har ingen aning om att svampen behöver bytas mycket oftare än vanligt – i vissa fall med några dagars mellanrum. Faktum är att forskning visar att det kan finnas fler bakterier på svampen än på toalettstolen.
Den obehagliga lukt som kommer från svampen beror på att bakterieavföringen börjar brytas ned. Det är därför oerhört viktigt att svampen torkas ordentligt efter varje användning för att minska risken för att mikroorganismer ska föröka sig. Ett enkelt trick med ett gem kan hjälpa till med detta.
Ett hemmagjort trick för att torka och desinficera svampar
Om du vill se till att din tvättsvamp torkar snabbt kan du använda ett gem som ett praktiskt verktyg. Fäst det i kanten på svampen och placera den på kanten av diskbänken så att vattnet kan rinna av fritt. På så sätt torkar svampen snabbare och risken för bakteriebildning minimeras.
Förutom att torka är det också viktigt att desinficera svampen regelbundet. Detta kan göras enkelt med hjälp av en mikrovågsugn. Tvätta helt enkelt in svampen, lägg den i en skål med lite vatten och placera den i mikrovågsugnen. Låt den värmas upp på medelhög effekt i cirka 1,5 minuter. Denna process kommer att döda de flesta bakterier, men kom ihåg att vara försiktig när du hanterar den varma skålen och svampen efter att uppvärmningen är klar.
Genom att följa dessa enkla steg kan du se till att din disksvamp inte bara är ren utan också säker att använda, vilket bidrar till hela familjens hälsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *