Lådan under ugnen har en dold funktion som du kanske inte vet att du använder.

Nästan alla ugnar har en låda undertill, men det är inte alla som vet vad den är till för. Det är därför de flesta hemmafruar förvarar de kastruller och stekpannor de inte behöver i den. Oftast använder vi det som extra förvaringsutrymme.
Du kanske blir förvånad över att veta att din låda också kan användas för att värma mat eller till och med för att grilla. Och det är också möjligt att det egentligen bara är ett förvaringsutrymme för din disk.

Lådan för uppvärmning

Om du har en nyare typ av spis är det troligt att din låda också har en annan funktion. På elektriska spisar används den ofta för att hålla temperaturen på den tillagade maten. Så det är uppvärmning och det är mycket praktiskt. Är du klar med riset men såsen behöver lite mer tid? I så fall kan du gömma riset i en låda. Det håller sig varmt där tills du har lagat klart lunchen.
Du behöver inte oroa dig om dina gäster kommer senare, då blir det kallt och du måste värma upp allt igen. Dessutom kan värmelådor också kontrollera luftfuktigheten, så du behöver inte oroa dig för att maten torkar ut i dem.
Du vet att du har en värmelåda genom att titta på kontrollpanelen på din spis. Du bör kunna hitta knappar på den som sätter igång den, och du kommer också att kunna styra temperaturen i den. Om det inte finns några knappar på panelen kan du titta direkt in i lådan. Vissa apparater har dessa kontroller direkt i lådan och du ser dem bara när du öppnar den.
Men värmefunktionen är inte till för matlagning. Den temperatur du uppnår är för låg för det. Men du kan använda den för att jäsa deg eller värma tallrikar före servering.

Se även  Jag ska visa dig den magiska formeln för att rensa och göra diskbänken så bra som ny på några minuter.

Lådan för grill

På en gasspis fungerar lådan ofta som en grill. Du kan till exempel använda den för att rosta bakverk eller grilla grönsaker. Du kan tillaga pizzor och grilla en biff eller hamburgare i den. På vintern eller vid dåligt väder kan den enkelt ersätta en utomhusgrill.
Grillen är dock ganska intensiv, så håll ett öga på maten i den. De kan lätt brännas vid. Till skillnad från en värmelåda ger den en högkoncentrerad och direkt värme. Medan ugnen tillagar med hjälp av omgivande värme, värmer grillen endast uppifrån. De flesta spisar har dock inte någon knapp för att reglera grillens intensitet. Den används bara för att sätta på och stänga av den.
Kontrollknapparna för grillådan ska återigen vara placerade på spispanelen.

Förvaringslåda

Om du inte hittade några knappar på din ugn för att styra lådan, är det egentligen bara en förvaringslåda. Ett utmärkt utrymme för dina stekpannor, bakformar och andra redskap som inte har något emot restvärme. Även om lådan inte kan värmas upp avsiktligt är den ändå placerad direkt under ugnen.
Förvara därför inte plast- eller pappersföremål, tyghandskar eller rengöringsprodukter i det. Ingenting som är brandfarligt eller kan deformeras av värmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *