Ät fem ägg om dagen. Du kommer att se vad som händer med din kropp.

Ägg är mycket näringsrika och rika på vitaminer, mineraler, antioxidanter, proteiner och fetter. Dessutom är de relativt prisvärda och deras användningsområden i köket är otroligt varierande.

Ägg och kolesterol

Innehåller ägg mer kolesterol? Absolut ja, men det betyder inte nödvändigtvis att du ska undvika att äta dem. Nyare forskning visar till och med att kopplingen mellan äggkonsumtion och ökad risk för hjärtsjukdomar kanske inte är så stark som man tidigare trott. En studie visade t.ex. att hos personer med typ 2-diabetes hade intag av 6-12 ägg i veckan ingen effekt på kolesterolhalten i blodet.
Å andra sidan är det ett faktum att personer med hög äggkonsumtion under en längre tid tenderar att ha högre kolesterolnivåer än de som inte äter för mycket ägg. Dessutom är det naturligtvis inte bara ägg som spelar roll, utan även andra komponenter i kosten som också har förhöjt kolesterolinnehåll, till exempel yoghurt, ost, bearbetat kött eller stekt mat.

Hur många ägg kan du äta?

Det exakta antalet beror på genetik, familjehistoria, hur ägget tillagas, din övergripande kost och till och med var du bor. Om du äter en kolesterolfattig kost har du plats för ägg i din kost. Om det motsatta är fallet måste du minska antalet ägg.

Se även  Du kommer att vilja göra den här kakan varje dag. Recept på sylt.

En frisk vuxen med genomsnittliga kolesterolnivåer och inga riskfaktorer för hjärtsjukdom kan äta 1-2 ägg om dagen utan att utsätta sig för risk.
Om du å andra sidan har kolesterolproblem eller en högre risk för hjärtsjukdom kan även 1 ägg om dagen vara ett potentiellt problem, särskilt om du till exempel är överviktig eller har typ 2-diabetes. Om du tillhör den här kategorin är ett rimligt intag 4-5 ägg per vecka. Det bästa du kan göra är att rådfråga en professionell läkare.

Vad händer om man äter 5 ägg om dagen?

Som texten antyder är det definitivt inte den bästa idén under solen att äta 5 ägg om dagen, såvida det inte är en nödsituation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *