Min farfar delade med sig av ett användbart tips för att hålla potatisen färsk längre: om du tillsätter den här ingrediensen kommer den inte att gro.

Potatis är den obestridda kungen av grönsaker, särskilt i vårt land. De kan kokas, bakas, stekas, bakas i folie, göras till pasta, gnocchi eller pannkakor. Möjligheterna är nästan oändliga. Inte undra på att de flesta av oss har åtminstone några knölar i huset.
Även om potatis är tålig kan den gro i förtid eller till och med ruttna om den inte förvaras rätt sätt . Hur förvarar man potatis så att den håller sig fräsch så länge som möjligt? Upptäck ett enkelt trick.

Hur förvarar man potatis hemma?

Potatis kan köpas i vilken butik som helst. De säljs vanligtvis i stora påsar på 1,5 kg eller 3 kg. Du använder bara en del av dem. Resten hamnar i skåpet eller på balkongen. Det kan verka som en bra plats eftersom det är torrt och mörkt, men sanningen är att temperaturen är för hög. Särskilt på våren och vintern.
De höga temperaturerna påskyndar rötningsprocessen och potatisen får karaktäristiska groddar. Dessa knölar är inte längre lämpliga för konsumtion. Hur man lagrar potatis hemma? Genom att följa tre regler. Den första gäller lagringsplatsen. Det måste vara mörkt och relativt svalt. Om du kan, förvara dem i en källare eller ett mörkt rum i huset.
Bor du i ett bostadsområde? Förvara dem i ett skåp, t.ex. i hallen, på avstånd från värme eller solljus. Under dessa förhållanden håller de sig fräscha i upp till tolv dagar.

Se även  Har du någonsin undrat varför mjölk blir gul när den görs till ost eller smör?

Lägg dem i potatispåsar. De håller sig fräscha längre

Rätt plats är rätt inställning. Materialet som potatisen förvaras i är också viktigt. Det måste vara lättoch andas, så att grönsakerna hela tiden har tillgång till frisk luft. Både tätt vävda dukar och jutesäckar är lämpliga. Alternativt kan du förvara dem i en trälåda och se till att det finns tillräckligt med utrymme för knölarna.
Det finns dock ett sätt att ytterligare öka färskheten. Lägg bara några äpplen tillsammans med potatisen. Frukt producerar etylen, ett ämne som saktar ner rötningsprocessen och förhindrar groddar. Följ dessa regler och dina potatisar kommer att hålla sig fräscha länge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *