Farväl till glasrengöringsmedel! Vi har det mest effektiva sättet att göra dina köksfönster skinande rena.

Smutsen som samlas på köksfönster skiljer sig från smutsen som samlas på fönstren i andra rum i huset och kräver mer specifika produkter.

Köksfönster, oavsett om det är fönster eller dörrar, på grund av arten av de aktiviteter som äger rum i detta rum i huset, har andra rengöringskrav än de i badrummet eller sovrummen.

I vardagsrum och sovrum är smutsen vanligtvis ansamlat damm och, beroende på område, föroreningar utifrån. För dessa fönster räcker det med en vanlig glasrengöring för att ge en glans efter att ha tagit bort dammet.

I badrummet, där vi hittar speglar och glas i skärmar såväl som fönster, kan dessa ha kalkfläckar och mineralavlagringar samt tvålrester. För att ta bort det förstnämnda och återställa glansen behöver vi ett surt rengöringsmedel, t.ex. vit rengöringsvinäger, och för det sistnämnda måste vi upprätthålla en ganska frekvent rengöringsrutin.

I köket , å andra sidan, förutom damm och yttre föroreningar, har vi en ny fiende att bekämpa: fett. I köken smutsas fönstren ofta ner av ångorna från de fetter och oljor som används vid matlagningen. Dessa kan bilda en klibbig hinna som är svår att få bort. Glasrutor som ligger nära matlagningsområdet kan också få stänk av vätskor och mat som kan torka ut och bli svåra att få bort.

Se även  Ägg får aldrig placeras i kylskåpet. Förvara dem i stället här, så håller de sig fräscha i flera år.

Av dessa skäl är konventionella glasrengöringsmedel ofta otillräckliga när det gäller rengöring. Smuts på köksfönster är mer klibbig och vi behöver ett rengöringsmedel som kan bryta ner och ta bort dessa rester.

Hur man rengör köksfönster så att de blir skinande rena

Om vi applicerar ett glasrengöringsmedel på dessa fönster utan att ha behandlat smutsengrund av ackumulerat fett ordentligt kommer vi inte att uppnå det förväntade resultatet. Nedan kommer vi att berätta hur du går vidare för att rengöra köksfönster så att de blir perfekta.

Det första du ska göra innan du rengör något glas är att skydda det omgivande området genom att placera handdukar eller bitar av absorberande papper så att de inte blir smutsiga med de stänk som vi kan generera.

Det första steget i rengöringsprocessen är att använda en torr trasa, helst en mikrofiberduk eller en luddfri nätduk. Vi kommer att göra så många pass som behövs för att ta bort det ackumulerade dammet.

Se även  Säg adjö till gulnade gympaskor! Mormors knep för att hålla dem lika vita som första dagen.

Därefter förbereder vi en avfettningsblandning. För att göra detta har vi två alternativ, blanda lika delar varmt vatten och en kommersiell fettborttagare eller så kan vi göra en hemlagad genom att blanda en kopp varmt vatten med ungefär en kvarts kopp diskmedel och 2 matskedar bakpulver och lägga denna blandning i en sprayflaska.

Spraya blandningen på glaset, se till att produkten täcker hela ytan, och låt den verka i cirka 2 eller 3 minuter. Efter denna tid, gnugga med en mjuk svamp med cirkulära rörelser. Om det finns några envisa områden på grund av ackumulerat fett, förbered en pasta genom att blanda bikarbonat med lite vatten, sprid den över området och låt den verka i ytterligare två minuter innan du tar bort den med en svamp.

Nästa steg är att skölja glaset med en trasa som fuktats i varmt vatten och vridits ur för att avlägsna eventuella rester av de produkter som använts i rengöringsprocessen. Torka slutligen glaset med en mikrofiberduk eller ett absorberande papper, alltid med cirkulära rörelser för att inte lämna märken eller fingeravtryck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *