Om du inte ser upp kan tre viktiga höstknep förstöra din framtida skörd.

De flesta dacha-ägare är särskilt noggrant förberedda för vårens arbete på platsen, men många underskattar vikten av korrekta höstförberedelser. Samtidigt är det under denna period som grunden för den framtida skörden läggs. Låt oss överväga 3 stora misstag som kan beröva dig en bra skörd nästa sommar.

1. Otillbörlig rengöring av tomten

Många dacha-odlare lämnar skörd och rengöring av platsen i allra sista stund, när frosten redan slår. Detta är ett stort misstag. Tomten bör vara helt fri från död haulm, skrumpna löv och andra växtrester innan vintern börjar. Annars kommer de långsamt att brytas ned och skapa gynnsamma förhållanden för reproduktion av skadedjur och patogener.

Inspektera bäddarna noggrant och ta bort sjuka eller skadade växter. På så sätt undviker du att sjukdomar sprids under nästa säsong. Kom också ihåg att samla in och bränna skräp och löv för att förhindra att patogener ansamlas i jorden.

2. Försummelse av gödselmedel

Många trädgårdsodlare begränsar sig till en eller två gödslingar per säsong. Men för att bibehålla markens bördighet och få hög avkastning nästa år är höstgödsling nödvändig.

Se även  Dessa huskurer är ett bra sätt att bli av med bladlöss utan att använda insektsmedel.

Den bästa tiden för detta är september-oktober. Under denna period tillförs organiska gödselmedel (humus, kompost, gödsel) och mineralkomplex som innehåller fosfor och kalium. De kommer att ge näring för växter under vintern och påskynda processen för att återställa markens fertilitet.

Glöm inte att applicera kalk för att neutralisera jordens surhet. Detta är särskilt viktigt för grönsaksodlingar som föredrar en neutral eller lätt alkalisk miljö.

3: Inte täcka med mull

Att täcka rabatterna med humus, torv eller träflis är en annan viktig åtgärd som många dacha-odlare förbiser. Samtidigt är det ett av de bästa sätten att skydda jorden från frysning, bevara dess struktur och fertilitet.

Mulch begränsar läckage av näringsämnen, förhindrar tillväxt av ogräs och bevarar fukt i jorden. Dessutom skapar det idealiska förutsättningar för vitaliteten hos fördelaktiga jordmikroorganismer. Och på våren kommer en sådan säng att värmas upp mycket snabbare, vilket kommer att påskynda växternas tillväxt och utveckling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *