Jag har lärt mig ett trick av min fönsterputsare som gör att jag aldrig lämnar en smutsfläck i något hörn

  • Att rengöra den del av glaset som vetter mot gatan var en riktig odyssé. Inte ens med en utdragbar fönstertvätt kunde jag få bort det.
  • Nu är allt mycket enklare och jag kan få bort smutsen från de mest avlägsna hörnen.

När jag bestämde mig för att totalrenovera mitt hem var fönster och lås en av de saker jag var tvungen att ta itu med. Även om de inte var i katastrofalt skick hade de vissa problem, och på grund av deras ålder och med tanke på projektets omfattning tydde allt på att det bästa var att byta ut dem.

I alla rum installerade jag vrid- och lutningsbara fönster, en av de mest populära modellerna idag. Tack vare det dubbla öppningssystemet och den utmärkta passformen erbjuder de den bästa isoleringen. Det fanns dock två undantag: i vardagsrummet och på terrassen med utsikt över innergården var jag tvungen att välja skjutfönster, vilket innebar ett problem när det gällde att rengöra dem. Lyckligtvis visade installatören mig ett trick som gör det mycket enkelt att rengöra dem.

Lösningen ligger i låsmekanismen

Att ha skjutfönster har alltid varit en utmaning för mig när det gäller att rengöra utsidan. Om du har tillgång till en balkong eller terrass är det inget problem: du behöver bara stänga fönstret så kan du rengöra det yttre glaset helt utan problem. Den verkliga utmaningen uppstår dock med de rutor som inte är åtkomliga från utsidan, som i fallet med fönstret på köksterrassen.

Se även  Jag har tvättat mina kläder fel i flera år. Jag behövde bara ägna mer uppmärksamhet åt detaljerna.

Där har jag installerat ett stort skjutfönster med stora glasrutor. Fönstrets storlek i kombination med att bågarna korsade varandra när de öppnades gjorde det praktiskt taget omöjligt att rengöra ordentligt. Inte ens med en mopp med glasrengöringsmedel fick jag till en ordentlig rengöring, trots att jag försökte med alla möjliga knep för att komma åt de svåraste hörnen.

Problemet som hindrade mig från att flytta bågen helt på skenorna var vevhandtaget, trodde jag först i alla fall. Men tack vare ett trick som jag lärde mig när jag installerade fönstret upptäckte jag att det är mycket enklare att rengöra mekanismen om man demonterar den.

Det jag gjorde var att ta bort listen som täcker skruvarna som håller fast veven. Dessa skruvar, av stjärntyp, är lätta att ta bort. När de var borttagna behövde jag bara demontera veven, som fungerar som en spak, och på så sätt kunde det skjutbara fönstret röra sig helt, även över det andra bågen som sitter på skenan eller styrningen.

Se även  Den här magiska lösningen får din toalett att skina vitt, och du behöver inte ens köpa några kemikalier i affären.

När veven är borttagen friläggs den inre låsmekanismen, vilket gör att bågen kan röra sig obehindrat och att man kommer åt hela ytterrutans yta för rengöring.

Skjutfönsterlåsen består av ett instickssystem med ett yttre handtag som är ambidextriskt, vilket innebär att det kan användas av både höger- och vänsterhänta. Detta handtag styr stängningen av skjutfönstren i sidled.

Det enda som kräver lite uppmärksamhet är handtagets position vid återmonteringen. Även om det inte är komplicerat kan det, om man inte är uppmärksam, monteras upp och ner så att handtaget vetter mot taket i stället för mot golvet. För att undvika detta såg jag helt enkelt till att skruva fast skruvarna symmetriskt.

Genom att demontera veven lyckades jag få fönstret att röra sig helt från ena sidan till den andra, vilket gör rengöringen mycket enklare genom att exponera hela ytan på den yttre rutan. När rengöringen har gått smidigt återstår bara att montera tillbaka handtaget och sätta varje båge på plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *