Glöm bakpulver och vinäger. Tricket med diskmedel är proffsens bästa sätt att rensa rör.

Hur rörmokarens trick fungerar
Om du har ett blockerat avlopp i köket bör du använda diskmedel.

Ingen behöver ett stopp i avloppet, men med det här enkla proffsknepet får du snabbt ordning på det.

Som vi alla vet finns det en första gång för allt. Det hände mig förra helgen: Jag satte på diskmaskinen på kvällen och diskade snabbt några saker för hand när vattnet slutade rinna och sedan bara rann väldigt, väldigt långsamt. Avloppet i diskhon var blockerat.

Vad gör man i en sådan situation? Jo, först stängde jag av diskmaskinen, för varje gång den pumpade fortsatte vattnet i diskhon att stiga. Sedan väntade jag tills det sakta men säkert rann ut och försökte sedan rensa avloppet med en piprensare. Tyvärr utan framgång. Mina försök att ta bort vattenlåset och lossa stoppet med en diskborste hjälpte inte heller.

Första hjälpen vid stopp i avloppet: så här fungerar rörmokarens trick

Tyvärr hjälpte inga fler huskurer, utan ett proffs fick komma in och rengöra röret grundligt. Det var förstås inte billigt, och därför blev jag desto gladare när rörmokaren gav mig ett tips för förebyggande åtgärder och ”första hjälpen”.

Se även  Slår du in mat i folie? Många gör det här misstaget och vet inte vilka konsekvenser det får.

Förebygg och håll dig fri med spolmedel eller rörmokarens trick

Vi vet alla att kemiska (rör)rengöringsmedel inte är bra för miljön. Ändå har vi dem ofta i huset för nödsituationer. Men i det långa loppet kan de göra mer skada än nytta för rören. Det är därför rörmokare svär vid diskmedelstricket. Så här fungerar det:

1. Häll cirka ett halvt paket diskmedel i avloppet.

2. Låt detta verka i ca 10 minuter.

3. Stäng nu avtappningspluggen och fyll hela diskbänken med varmt vatten.

4. Öppna proppen så att vattnet kan rinna ut med ett ordentligt undertryck. Låt varmvattnet rinna i ytterligare några minuter och avloppet bör vara klart.

Som en förebyggande åtgärd för att hålla avloppet permanent klart rekommenderade rörmokaren att jag skulle göra det här tricket var 1-2 vecka. Du behöver dock inte ett halvt paket diskmedel som förebyggande åtgärd, oroa dig inte. I det här fallet räcker det med 2-3 sprutor och ett handfat som är halvfullt med vatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *