Är det värt att gräva upp grönsaksgården på hösten? Vi tittar på alla alternativ

Frågan om det är värt att utföra höstgrävning av grönsaksträdgården orsakar olika åsikter bland grönsaksodlare. Vissa hävdar att det är en skadlig praxis, medan andra följer traditionen och säger att våra förfäder alltid engagerade sig i att gräva på hösten efter att ha gjort gödsel, som låg ungefär ett år. Men ska vi gräva upp jorden på hösten?

Höstgrävning av en grönsaks trädgård kan ge följande fördelar:

Förbättrad markstruktur och vattenhållande förmåga: att lossa jorden hjälper den att bli luftigare och kunna hålla fukt.

Gödsling: Höstgrävningen är ett utmärkt tillfälle att tillföra den gödsel som behövs för att berika det bördiga lagret.

Bekämpning av skadedjur: Genom grävningen kommer skadedjur och deras larver upp till ytan så att de kan bekämpas mer effektivt.

Återvinning av växtrester: höstgrävningen bidrar också till att bryta ned växtrester, vilket kan vara till nytta för jorden.

Ökad sprödhet och andningsförmåga: detta är särskilt viktigt för täta jordar och lerjordar, som kan bli mer spröda och andas.

Se även  Dessa huskurer är ett bra sätt att bli av med bladlöss utan att använda insektsmedel.

Förbereda marken för plantering: höstgrävning kan vara användbart för att förbereda marken för framtida plantering, vilket ger den nödvändiga lösheten.

Förnya gamla sängar: För jordgubbar, hallon och andra perenner kan höstgrävning vara nödvändigt för att förnya gamla bäddar och förbereda dem för nyplantering.

Det bör dock noteras att höstgrävning inte rekommenderas för sandjordar eller andra lätta jordar där fukt och luft cirkulerar bra utan ytterligare luftning. Det är också viktigt att inte missbruka grävningen och utföra den inte oftare än en gång vart tredje år för att inte störa balansen mellan mikroorganismer i jorden.

Om du bestämmer dig för att utföra höstgrävning rekommenderas det att göra det i torrt, men inte för varmt väder, vid en temperatur på 9 till 15 grader Celsius. Den bästa tiden att göra detta är i början av oktober, men om vädret är gynnsamt kan denna operation göras i november. Det är viktigt att grävarbetet är klart innan den hårda frosten sätter in och snön faller.

Se även  Tomater mognar inte? Jag använder hemlagad gödselmedel och det fungerar bra! De är röda från spets till stam!

Om regnen försvårar höstgrävningen ett visst år kan man skjuta upp den till våren. Det är dock värt att komma ihåg att vårgrävning inte alltid är fördelaktigt och tvärtom kan orsaka fler problem, eftersom jorden kan förlora fukt och mikroorganismer, och ogräsfrön från djupa lager kan aktivt utvecklas och konkurrera med odlade växter.

I de flesta fall kan traditionell höstgrävning överges. Istället rekommenderas att skapa planteringsfåror, applicera gödningsmedel, använda mulching, bekämpa ogräs och vattna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *