Min mormor brukade lägga detta i potatissäcken för att hålla den färsk och förhindra groddar.

Potatisskott är giftiga och bör inte ätas. Om lagrade potatisar börjar ”gro” kan groddarna skäras av. Det finns dock sätt att hålla potatisen färsk under lång tid och förhindra att den groddar. Min mormor lade alltid potatis i en påse. De höll sig fräscha och fasta i flera veckor.

Potatis är definitivt mästaren på det polska bordet. Många människor kan inte föreställa sig en utsökt middag utan välkokta potatisar. Dessutom är det en grönsak som kan tillagas på tusentals olika sätt. Chips, nudlar och klyftpotatis är alltid vansinnigt goda. Det sägs ofta att när det gäller potatis bör man undvika att äta deras hölje. Det är ett faktum. Potatisgroddar innehåller ett gift som kallas solanin. Det kan orsaka kräkningar och matförgiftning. Det betyder dock inte att man inte ska äta groddar av potatis. Om groddarna är små och det inte finns för många av dem kan du skära av dem.

Min mormor lade dem alltid i en påse med potatis. Så de grodde inte under lång tid.

Se även  Om du vill att dina kläder ska se ut som nya efter tvätt ska du undvika att göra dessa misstag.

Vissa frukter och grönsaker saktar ner mogningen av andra livsmedel. Äpplen är en av dessa livsmedel. Dessa frukter producerar ett ämne som kallas etylen, som effektivt undertrycker groddning. Det gör potatisar fasta och färska även före två månader. Min mormor förvarade alltid ett skivat äpple i en påse potatis. Kastanjer och ekollon har en liknande effekt. Lök har motsatt effekt. Denna grönsak påskyndar mognaden. Lök som placeras bredvid andra grönsaker gör att de mognar snabbare.

För att hålla potatisen färsk under lång tid rekommenderas att förvara den på en relativt mörk och sval plats. För detta ändamål fungerar en källare eller skafferi perfekt. På senhösten eller vintern kan du förvara potatis på balkongen. Kom dock ihåg att skydda dem ordentligt mot fukt och frost.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *