Använder du en mikrofiberduk? Tips: undvik dessa 3 platser eftersom det kan leda till allvarliga konsekvenser.

Mikrofiberdukar är ett oumbärligt och i viss mån ”magiskt” verktyg för hushållsrengöring. Många anser att de är multifunktionella och klarar av alla dammlager. Du bör dock inte torka av alla ytor med dem.

Du hittar mikrofiber i allt från bildukar och handdukar till filtar och lakan. Fördelen med mikrofiber är att den är mycket absorberande och slitstark, vilket gör den mycket effektiv för hushållsrengöring. Det är dock inte universellt, så det är inte rekommenderat att rengöra vissa ytor med det.

Kan mikrofiberdukar tvättas i maskin? Det är det värsta du kan göra.

Mikrofiberdukar innehåller vanligtvis nylon, som har en elektrostatisk laddning. De samlar snabbt och effektivt upp och håller fast smuts- och dammpartiklar och fungerar som en magnet. Och som du förstår av namnet har mikrofiber ett stort antal fina fibrer. Därför har den mycket större rengörings- och skrubbkraft än en pappershandduk eller svamp.

Det värsta du kan göra är att använda för mycket tvättmedel eller tvål när du tvättar. Tvättmedlet kan täcka nylonfibrerna i tyget, vilket gör rengöringsverktyget mindre effektivt. En mycket bättre lösning är att handtvätta den.

  1. Häll rumstempererat vatten i en ren diskho eller hink.
  2. Torka av trasorna med händerna eller en mjuk borste.
  3. Blötlägg dem i vatten i 20-30 minuter och torka dem sedan igen.
  4. Efter blötläggningen sköljer du dem med rent vatten, vrider ur dem och hänger dem på tork.
Se även  Gissa vad som händer! Färgerna på svamparna har en speciell betydelse. Var och en av dem används till något annat.

Vad kan man använda en mikrofiberduk till? Den är inte lämplig för allt.

Mikrofiberdukar anses vara mångsidiga och effektiva, men det finns vissa ytor och material som de kanske inte lämpar sig för.
Du bör inte använda dem för att rengöra: toaletter, handfat eller golv. Anledningen till detta. Det handlar om de bakterier som lever på dessa ställen. När du torkar av dem med en mikrofiberduk får de en chans att komma in på materialet. Och stanna kvar där även efter tvätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *