Det finns ett bra sätt att använda tomatblad efter trimning – kasta inte bort dem! De är perfekta att använda i trädgården.

Om du är en ivrig trädgårdsmästare och älskar tomater, vet du att trimning av dem regelbundet är en viktig del av att hålla dem friska och fruktbara – och det är ett bra sätt att hålla din trädgård snyggast! Men det finns mer! Även de tomatblad som du har tagit bort kan användas på ett bra sätt i din trädgård. I den här artikeln delar vi med oss av några fantastiska tips om hur du kan använda tomatblad för att göra dina trädgårdssysslor enklare samtidigt som du anammar en grön strategi och strävar efter noll avfall!

Hur använder man tomatblad?

1. en naturlig spray för skadedjursbekämpning

Tomatblad innehåller alkaloiden tomatin, som har en naturligt avstötande effekt på vissa skadedjur som bladlöss, larver och andra. Du kan enkelt förbereda en macerat från tomatblad genom att hugga dem och koka dem kort. När vätskan har svalnat och runnit av kan den användas som en effektiv spray.

Se även  Om du inte ser upp kan tre viktiga höstknep förstöra din framtida skörd.

2. Berika komposten

Kasta inte bort tomatbladen, utan lägg dem i komposten. De multnande bladen berikar komposten med värdefulla ämnen, främjar den biologiska mångfalden i komposten och tillför ytterligare näringsämnen för framtida användning i trädgården.

3. Tillagning av näringsrik mat

Precis som med nässlor och maskrosor kan man tillaga en näringsrik måltid av tomatblad. Fyll en behållare med de trasiga bladen, häll vatten över dem och låt jäsa. När jäsningen är klar kan du använda den utspädda lösningen för att vattna eller gödsla dina växter.

4 Mulching

Tomatblad kan också användas som marktäckning för att hålla kvar fukten i jorden och hindra ogräs från att växa. På grund av risken för svampsjukdomar rekommenderas det dock att bladen torkar ut först.

Vill du ha en riklig tomatskörd? Prova den här metoden för att odla i påsar

Förberedelse för spray:

Plocka och förbereda blad: Hacka färska tomatblad.
Kokning: Koka bladen i en liten mängd vatten i 15 minuter.
Kylning och silning: Låt blandningen svalna och sila den sedan genom en fin sil eller trasa.
Applicering: Applicera lösningen på växter som inte utsätts för direkt solljus, helst tidigt på morgonen eller kvällen.

Se även  Odla dina egna mikrogrönsaker på nolltid med vår snabbskördeguide!

Tomatblad är en underbar ingrediens, men det är viktigt att vara uppmärksam när man hanterar dem. Eftersom de kan innehålla gifter i rått tillstånd är det bäst att koka dem ordentligt innan du använder dem. Det är alltid bäst att vara på den säkra sidan, så använd dem sparsamt så går det bra!

Tomatblad är ett fantastiskt sätt att minska avfallet och samtidigt främja hälsan och produktiviteten i våra trädgårdar! Dessa metoder är inte bara bra för miljön, utan de låter oss också få ut det mesta av varje del av växten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *