Valnötter: det är det som hjälper dig att somna

Den är rik på melatonin, magnesium och hälsosamma fettsyror som främjar bättre sömn. Eller så har vi det redan i skafferiet…..

Sökandet efter naturliga sömnmedel vet inget slut. Men bland de mer eller mindre effektiva avslappningsmetoderna och underbara örtteerna kan det finnas ett gammalt botemedel: torkade frukter, som har uppmärksammats av vissa forskare för deras roll för att främja bättre vila.

BÄSTA TORKADE FRUKTER FÖR SÖMN

Det här är nötter: de är rika på viktiga näringsämnen som antioxidanter, vitaminer och mineraler, liksom melatonin, magnesium och hälsosamma fettsyror som är kopplade till kvalitetssömn. Vi börjar med melatonin, ett hormon som produceras av kroppen för att reglera sömncykeln. Valnötter innehåller en hel del av det: och ökade melatoninnivåer i blodet förbättrar vår förmåga att motstå oxidativ stress orsakad av fria radikaler. Å andra sidan är magnesium känt för sina avslappnande egenskaper och sin förmåga att minska stress och ångest, som ofta stör sömnen. Valnötter är en naturlig källa och att äta dem regelbundet kan hjälpa till att slappna av i muskler och nerver. Slutligen bidrar omega-3 till att minska inflammation och balansera kortisolnivåerna, ett stresshormon. En korrekt balans av kortisol är avgörande för att upprätthålla en hälsosam sömn- och vakenhetscykel.

Se även  Varför spendera pengar på snabbköpet när du kan göra krispiga potatischips hemma?

NUTS OCH SÖMN

– Experter föreslår att man äter en handfull valnötter en timme före sänggåendet. Den här vanan kan inte bara hjälpa dig att somna snabbare, utan också främja oavbruten och vilsam sömn under hela natten.

MELATONIN: VAD DET ÄR

– Melatonin är det viktigaste neurohormonet som reglerar sömn- och vakenhetscykeln. Det spelar en grundläggande roll för att stabilisera sömnrytmen och är särskilt användbart för dem som upplever jetlag på grund av interkontinentala resor. Ljus, särskilt blått ljus från telefonskärmar, kan också påverka melatoninproduktionen i våra kroppar . Detta förklarar varför många människor använder melatonintillskott (ofta i överdrivna doser – red.) för att förbättra sömnkvaliteten. Men mat innehåller det också, och nötter är en av de bästa källorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *