Här är en enkel silverrengöringsmetod för hemmet för att ta bort mörk missfärgning på dina smycken.

Även de mest välskötta silversmyckena blir ibland överväxta av en mörk matthet som inte ser särskilt estetiskt tilltalande ut. Lyckligtvis behöver du inte köpa specialpreparat för att rengöra ditt silver. Det räcker att titta i köksskåpet, kombinera några ingredienser och enkelt återställa glansen på dina favoritörhängen, ringar eller kedjor.

Hur rengör man silversmycken med en hemmagjord lösning? Det är mycket enkelt. Ibland behöver du bara salt och varmt vatten. För mer allvarlig nedsmutsning behöver du bakpulver eller tandkräm.

Kombinera vatten och salt för att ta bort mörk missfärgning på silversmycken. Hemlagad silverrengöringsmetod

När vi rengör silversmycken hemma måste vi vara försiktiga så att vi inte skadar dem. Om det finns ett hänge med en natursten fäst vid kedjan är det bäst att ta bort det. Tyvärr kan detta inte göras när det gäller ringar med mineraler. I så fall kan du skydda stenen med t.ex. plastfolie. Silverkedjor och örhängen kan nedsänkas i en lösning av salt, bordssalt och varmt vatten i proportionerna: 1 matsked salt, 1 matsked bakpulver och en halv kopp varmt vatten. Ringar med stenar placeras så att endast silvret är nedsänkt och stenen sticker upp ovanför vattnet. Låt smyckena ligga i lösningen i några timmar. Då lossnar missfärgningen utan att smycket behöver poleras. Vid djupare nedsmutsning måste du dock använda en borste. Torka sedan silvret torrt med en mjuk trasa.

Se även  En bagare säger att det bästa sättet att förvara bröd inte är i en plastpåse, eftersom mögel har en fri hand.

Rengöring av silversmycken med diskmedel

Ett sätt att rengöra silversmycken är att använda diskmedel. Den här metoden fungerar dock bra för smycken som kan sänkas ner i vatten. Den bör inte användas om örhängena eller ringarna har pärlor eller andra mjuka ädelstenar. För att rengöra dina smycken med den här metoden fyller du en liten skål med varmt vatten. Tillsätt två till tre droppar milt diskmedel och rör om försiktigt så att ingredienserna blandas. Fyll den andra skålen med vanligt varmt vatten. Sänk ner smyckena i skålen och låt dem ligga i det varma vattnet i cirka fem minuter. Använd en tandborste med mjuka borst för att försiktigt avlägsna synlig smuts. Var särskilt uppmärksam på graverade områden eller små skrymslen och vrår på kedjan. Efter borstningen sänker du ner smycket i en andra skål med varmt vatten för att skölja bort eventuella rester. Du kan också hålla smycket under en svag stråle rinnande varmt vatten. Torka sedan smycket torrt med en mjuk mikrofiberduk.

Se även  Här är anledningen till att du ska lägga grovt salt i toaletten varje kväll.

Rengöring av silversmycken med tandkräm

Tandkräm fungerar bra som polermedel för silver. Var dock noga med att välja en mild, gelfri formula utan tandblekningsingredienser för detta ändamål. Fukta sedan en tandborste med mjuk borste eller en liten mikrofiberduk med vatten. Tillsätt lite tandkräm och skrubba försiktigt smyckets yta. Efter rengöringen sköljer du smycket i varmt vatten och ser till att all tandkräm försvinner. Torka torrt med en mikrofiberduk och polera för att återge silvret dess lyster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *