När ska man gräva upp gladioler? Det är ett viktigt steg efter blomningen som inte bör förbises.

När ska man gräva upp gladiolus? Dessa blommor är infödda i Medelhavet, så de kan klassificeras som frostbeständiga. Så om du vill njuta av gladioler även nästa säsong måste du gräva upp dem efter blomningen. Här är de bästa tiderna och tips för att lagra jordstammar.

Gladiolus är mycket känsliga för frost, så plantera dem bara sent på våren och gräv upp dem för vintern. Annars är det blommor utan orimliga krav, men det finns några vårdregler att tänka på. Trädgårdsmästare har sina egna sätt att få gladioler att blomstra fenomenalt och se bra ut i trädgården.

När ska man gräva upp gladiolus? En viktig procedur efter blomningen som inte bör hoppas över

Det finns inget specifikt datum då det är bäst att gräva gladiolus ur marken, men du måste göra det före den första frosten. Som vi redan har skrivit ovan är blommor mycket känsliga för kyla, så det är bäst att göra det i slutet av september. Då kommer vi inte heller att riskera olika svampsjukdomar som attackerar knölar kvar i jorden. Vi skär stjälkarna av gladiolus först efter att jordstammarna är färdiga. Vi tvättar dem inte, skakar dem bara försiktigt av jorden och placerar dem sedan på en torr, varm och skuggad plats för att torka. Vi placerar dem sedan i lådor eller lådor med tillgång till luft och förvarar dem på en mörk plats fram till våren.

Se även  Att det finns flugor runt dina inomhusväxter är lösningen enkel: häll kokande vatten över dem och vattna växterna efter 30 minuter. Detta kommer att göra sig av med skadedjuren för gott.

När och hur man planterar gladiolus?

Många trädgårdsmästare planterar gladiolus i maj eller till och med juni och fruktar frost. Maj de ska blomstra i juli. Blommor planteras bäst på en solig dag. Svärdsvansar tolererar dåligt överflödigt vatten, vilket leder till utveckling av svampsjukdomar. Därför är det värt att blötlägga dem i 15 minuter i en fungicid innan du planterar lökar. Töm sedan vattnet och vänta tills de torkar ut. Först då kan de planteras i marken. Gladioluses gillar soliga och lätt skuggade platser, skyddade från vinden. De växer bäst i bördig jord. Stora knölar planteras till ett djup av cirka 15 cm. Den bästa metoden är att gräva ett hål som är tre gånger så stort som knölens höjd. Det är också viktigt att observera ett mellanrum på femton centimeter mellan blommorna. Växterna bör ha tillräckligt med utrymme för full utveckling. Om du vill att blomsterrabatten med gladiolus ska se imponerande ut är det värt att plantera gladiolus med olika blomningsdatum. Tidiga sorter blommar cirka 70 dagar efter plantering, mellansorter cirka 90 dagar och sena sorter först efter 110 dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *