Köp tomater med stjälk. Detta är det bästa rådet från trädgårdsmästare.

Tomater regerar på våra bord inte bara på sommaren, men de är utan tvekan en produkt utan vilken den hetaste tiden på året inte skulle vara densamma. När vi väljer tomater i butiken uppmärksammar vi hudens utseende, men detta är inte den enda kvalitetsindikatorn.

Tomater som köps med skalet är vanligtvis bättre i kvalitet än de utan det. Stjälken skyddar tomaterna från att förlora fukt och smak. Som du vet ruttnar tomater mycket snabbt och du bör göra allt du kan för att förhindra att de hamnar i soptunnan. Om en tomat saknar stjälk är den mer mottaglig för mögel.

Varför ska du köpa tomater med stjälk?

En av de största fördelarna med sorterade tomater är längre hållbarhet och färskhet. Stjälken fungerar som en naturlig barriär som minskar vattenavdunstningen från tomatens insida, vilket gör att den håller sig fräsch längre. En annan fördel är bättre smak och arom – tomater med stjälk behåller sin rika smak och arom längre.

Se även  Odla dina egna mikrogrönsaker på nolltid med vår snabbskördeguide!

Stjälken kan också vara en indikator på en tomats kvalitet. Hur vet du vilken tomat som är färsk och full av smak? Stjälkens färg och textur är mycket viktig. En grön, fast stjälk är ett tecken på färskhet. Om stjälken däremot är torr och brun kan det betyda att tomaten inte längre är färsk.

Dessutom kommer tomater med gröna, friska stjälkar vanligtvis från Polen, och de har inte rest långt för att komma till butikshyllorna. Genom att välja tomater med sådana stjälkar är vi mer säkra på att vi får produkter av bästa kvalitet i vår korg.

Hur förvarar jag tomaterna så att de håller sig fräscha så länge som möjligt?

Tomater med stjälkar kan förlänga sin färskhet avsevärt. Det är bäst att förvara dem i rumstemperatur på köksbänken eller i öppna kärl. De ska ha konstant lufttillgång och får inte vara överfulla. Det är en bra idé att använda behållare som tillåter tillräcklig luftcirkulation, t.ex. nätkorgar eller skålar med hål.

Se även  Förläng skördesäsongen för grönsaker med dessa hemligheter för att få en andra skörd med sax.

Det är också viktigt att inte förvara tomater i kylen . Den låga temperaturen påverkar inte bara smaken utan orsakar också förändringar i tomaternas konsistens. Det ärbäst att förvara tomater med stjälken nedåt – detta begränsar luftflödet genom den exponerade delen av ”stjälken”, vilket kan påskynda förstöringsprocessen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *