Bara så att du vet vad det tredje facket på tvättmaskinen egentligen är till för.

Har du någonsin undrat varför tvättmedelsfacket i din tvättmaskin har tre fack? Här kommer en förklaring.

Det finns så många mysterier och saker i vårt dagliga liv som vi har missbrukat i åratal. Till exempel lådan under ugnen. Spoiler: Den är inte avsedd för småsaker och bakredskap. Å andra sidan är ett av de största mysterierna fenomenet med strumpor som försvinner i tvättmaskinen.

Men vår vän och hushållshjälp har en annan hemlighet. Vi talar om det tredje facket i tvättmaskinens tvättmedelslåda. Var kommer det ifrån? Varför finns det där? Och har jag inte använt det felaktigt i åratal? Vi kastar lite ljus över denna mörka materia!

Vad är det tredje facket i en tvättmaskin för?

De flesta tvättmaskiner i tyska hushåll har tre fack. Två stora på höger och vänster sida och ett mindre i mitten. De flesta av oss använder bara det vänstra facket och lägger tvättmedel i det. Men vad är de andra två och särskilt det vänstra facket till för?

Se även  Vi har ett bra trick för att rengöra fläckar på sofftyget som kommer att rädda dagen!

Det vänstra facket:

De flesta använder det här facket på rätt sätt. Det är här du lägger tvättpulvret eller det flytande tvättmedlet. Facket är märkt med symbolen II.

Mitten, det mindre facket:

Det mindre facket i mitten är till för sköljmedel. Det tillsätts tvätten i de senare skedena av tvättprocessen och bildar en mjuk hinna runt de tvättade fibrerna. Du kan också känna igen facket för sköljmedel på blom- eller III-symbolen.

Höger fack:

Låt oss gå vidare till det högra facket och den gåta som många tvättmaskinsanvändare står inför. Det är få som använder det, och det är förmodligen rätt: Det behövs bara om du väljer ett förtvättsprogram. Då placeras förtvättmedlet i rätt fack.

När ska jag förtvätta?

Förtvättprogrammet är bara användbart i vissa fall, eftersom det förbrukar mer vatten och energi.

Du bör köra förtvättsprogrammet om….
…tvätten är mycket smutsig.
…textilierna är mycket gula.
…du tvättar mycket svettiga sportkläder.
…du tvättar använda rengöringstrasor.
…du tvättar yllekläder.

Se även  Kasta inte bort din kaffesump! Så här kan du använda den hemma.

Vilket tvättmedel hamnar i rätt fack?

Mycket viktigt: det tvättmedel som du lägger i rätt förtvättfack måste vara lämpligt för de textilier som ska tvättas.

Konkret innebär det att om du tvättar yllekläder eller yllefiltar med förtvätt ska du lägga ulltvättmedlet i höger och vänster fack. Vanligt tvättpulver mattar ner ullen.

Ömtåliga plagg, t.ex. siden, kräver också ett särskilt tvättmedel för ömtåliga plagg. Färgtvättmedel är lämpligt för färgat linne, medan grovtvättmedel är lämpligt för mindre ömtåliga föremål som handdukar eller sänglinne.

Tips: Experter rekommenderar att du använder flytande tvättmedel till förtvätten (högra facket) och pulver till huvudtvätten (vänstra facket). Denna kombination ger bäst resultat. Mängden tvättmedel som krävs beror alltid på mängden tvätt och graden av nedsmutsning. Du hittar denna information på baksidan av tvättmedelsförpackningen.

3 Replies to “Bara så att du vet vad det tredje facket på tvättmaskinen egentligen är till för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *