Dessa huskurer är ett bra sätt att bli av med bladlöss utan att använda insektsmedel.

Om dina växter är angripna av bladlöss ska du agera snabbt. Här är de bästa huskurerna.

Om du har en trädgård med vackra blommor är bladlöss tyvärr inte en ovanlig gäst. De finns både i trädgården och på balkongen, och ibland till och med på inomhusväxter.

Skadedjur förökar sig otroligt snabbt och orsakar betydande skador på våra favoritväxter. Det är därför du måste agera snabbt så snart du upptäcker dem!

Här får du lära dig hur du bekämpar bladlöss – helt utan kemikalier – och hur du upptäcker att dina växter är angripna av dessa skadedjur. Vi berättar också hur du kan förebygga bladlöss i dina grödor.

Bekämpa bladlöss utan kemikalier

Du behöver inte ta till aggressiva bekämpningsmedel, särskilt inte vid lätta angrepp. Med några enkla knep kan du effektivt minska eller helt få bukt med bladlössen.

1. Duscha dina växter

Till skillnad från vissa andra skadedjur håller bladlöss inte fast vid en växt alltför hårt. Om angreppet inte är så långt framskridet kan du tvätta bort bladlössen från blad och stjälkar med en stark vattenstråle. För inomhusväxter kan du enkelt göra detta i duschen.

Tips: Det är bäst att täcka krukan med jord med en plastpåse i förväg. Det förhindrar att jorden blir för blöt och ser till att bladlössen inte bara landar på komposten i krukan och sedan klättrar upp på växten igen.

2- Beskär plantan

Bladlöss gillar att sitta på unga skott som ännu inte är så motståndskraftiga. Om plantans toppar är särskilt hårt drabbade kan du skära bort de angripna områdena och kasta dem.

Bekämpa bladlöss med huskurer

Om du vill bekämpa bladlöss naturligt finns det ett antal huskurer tillgängliga. Du kan bekämpa bladlusangrepp utan att använda kemikalier.

Medlen blandas helt enkelt ihop, hälls i en tom sprayflaska och sprutas sedan på bladen. Eftersom de är naturliga bekämpningsmedel måste appliceringen ofta upprepas efter några dagar.

Ytterligare tips: utomhus bör bladlusmedel helst appliceras på morgonen eller på molniga dagar för att undvika att bränna bladen. Regniga dagar bör också undvikas, eftersom effekten kan minskas genom vattning.

De mest effektiva huskurerna för bladlusbekämpning är:

1. tvållösning

De flesta har nog hört talas om denna huskur mot bladlöss. Ett naturligt skadedjursmedel kan tillverkas av en lösning av tvål eller diskmedel och vatten.

Blanda 500 ml vatten med 25 g tvål eller blanda vatten och diskmedel i förhållandet 100:1 (t.ex. 500 ml vatten och 5 ml diskmedel).

2. Neemolja

Neemolja är en mycket effektiv naturlig insekticid mot olika skadedjur. När den späds ut med vatten och sprutas på skadedjuren lägger den sig som en hinna och kväver dem.

3. Vitlök

Bladlöss hatar oljorna som finns i vitlök. Vid lätta angrepp kan det därför hjälpa att lägga skalade vitlöksklyftor i krukväxten.

Du kan också spraya växten med ett vitlöksavkok. För att göra detta, skala och hugga en vitlöksklyfta och häll 500 ml kokande vatten över den. Låt dra i flera timmar och sila sedan bort vitlöken.

4 Avkok av oregano

Bladlöss gillar inte oregano alls. Det är därför avkoket av denna ört är ett naturligt botemedel mot invasionen av bladlöss. För att förbereda blandningen, koka en halv liter vatten med fem gram oregano och låt sedan svalna ordentligt. Späd slutligen med vatten i förhållandet 3:1 och spraya avkoket på växten.

5. Mjölk

Mjölk kan också användas som ett hemmedel mot bladlöss, eftersom mjölksyran i den dödar skadedjuren. Blanda bara vatten och mjölk i förhållandet 2:1 och spraya på växterna.

6. Svart te

Tanninerna som finns i svart te kan också vara effektiva mot bladlöss. För att tillreda blandningen häller du en halv liter kokande vatten över två tepåsar och låter det dra i 20 minuter. När teet har svalnat kan du spraya växterna med det.

Se även  Låt oss lära oss hur vi kan hindra de irriterande sniglarna från att äta upp dina växter!

7. Pottaska eller mild tvål

Det klassiska medlet mot bladlöss är mild tvål eller kaliumtvål. Till skillnad från många duschgeler innehåller dessa inga parfymer, färgämnen eller andra tillsatser som kan skada miljön.

Lös helt enkelt upp 50 g mild såpa eller kaliumtvål i en liter varmt vatten och spraya på bladen.

8. Åkerfräken

För att göra en slurry av åkerfräken blandar du 1 kg färsk eller 200 g torkad ört med 10 liter kallt vatten. Vänta 24 timmar, tillsätt sedan 10 liter vatten och spraya varje vecka. Detta medel är särskilt effektivt i början av ett angrepp.

9. Tansy

För att bereda ett avkok av solvända, blanda 500 g färsk ört eller 30 g torkad solvända med 10 liter vatten. Låt verka i 24 timmar, späd ut med 20 liter vatten och bespruta angripna växter.

Bekämpa bladlöss naturligt med nyttoinsekter

Om du inte vill använda kemikalier men huskurer inte är framgångsrika kan du använda nyttiga insekter för att bekämpa bladlöss. Vanligtvis är nyttiga insekter praktiska att beställa online och de kommer att levereras direkt till ditt hem.

1. Spetsvingelarver

Spetsvingelarver är ett effektivt botemedel mot bladlöss. De har inga speciella krav på luftfuktighet eller temperatur, så länge den är minst 12 grader Celsius.

Spetsvingar är bra eftersom de kan användas både inomhus och utomhus för att bekämpa bladlöss. De äter också andra skadedjur som trips, spinnkvalster och mjölbaggar.

2. rovlevande gallmyggor.

Bladlöss kan också bekämpas effektivt med hjälp av gallmyggor. De är dock endast lämpliga för användning inomhus eller i växthus. Temperaturen bör inte understiga 18 grader Celsius.

3- Ichneumon-getingar

Ichneumon-getingar kan hjälpa till med bladlusbekämpning om temperaturen är över 15 grader. Ichneumon-getingen lägger sina ägg direkt i bladlössen och kan på så sätt bekämpa bladlusangrepp.

4. öronvivlar

Förmodligen inte förstahandsvalet för många människor, men öronvivlar hjälper också till mot bladlöss. Därför kan de så kallade öronvivlarna också användas för att bekämpa bladlusangrepp på ett naturligt sätt.

5. Nyckelpigor och nyckelpigelarver

De naturliga rovdjuren på bladlöss är nyckelpigor och deras larver. De är särskilt glupska, särskilt i larvstadiet, och hjälper till att kontrollera bladlöss.

Bekämpa bladlöss genom att bespruta växter med växtskyddsmedel.

Om inget annat verkligen hjälper och angreppet redan är kraftigt utvecklat kan ett kemiskt bekämpningsmedel komma till undsättning. Lyckligtvis finns det också bekämpningsmedel som inte skadar t.ex. bin.

Kemikalier får dock aldrig användas på ätliga växter.

Känn igen bladlöss: Så här ser dessa skadedjur ut.

Bladlöss är en till två millimeterstora insekter som vanligtvis sitter tätt tillsammans på växternas stjälkar och blad. Det gör dem mycket lätta att känna igen. De olika arterna kan vara glasvita, gröna, bruna, röda, gula eller svarta.

Vilka växter angrips av bladlöss?

Bladlöss är praktiskt taget ostoppbara på alla växter. De flesta skadedjur finns dock i trädgården eller på balkongen. Där gillar de att angripa vackra blommande växter som rosor, petunior, orkidéer, klematis, fläderbär eller jasmin.

Men skadedjuren älskar också grönsaksväxter. Gurka-, peppar-, chili- och zucchini-plantor är inte immuna mot bladlöss. Det är också särskilt irriterande när bladlöss angriper ätliga örter som basilika, persilja, mynta eller krasse.

Men ibland tar de sig också in i huset och ställer till det för inomhusväxterna. Av denna anledning bör både utomhus- och inomhusväxter kontrolleras regelbundet för skadedjur.

Identifiera ett bladlusangrepp: Så här känner du igen angripna växter.

Bladlöss livnär sig på växtsaften. De är vanligtvis särskilt benägna att angripa nya, unga skott och bita dem för att suga dem torra. Därför visar sig angrepp ofta som missfärgade, torra eller deformerade blad. Om du tittar noga på skotten och undersidan av bladen hittar du ofta kolonier av dessa små djur.

Se även  Var noga med att plantera den i september! Efter ett år kommer den att vara en utmärkt buske för skuggiga trädgårdar.

Bladlöss är särskilt vanliga mellan vår och höst när temperaturerna är milda. Det mest irriterande med dessa skadedjur är att de till skillnad från många andra skadedjur inte förökar sig genom att lägga ägg, utan kan klona sig själva. Detta innebär att bara några få kläckningar snabbt kan förvandlas till en hel koloni av bladlöss.

Ett annat kännetecken för angripna växter: små klibbiga droppar. Den så kallade honungsdaggen är bladlössens exkrementer.

Dessa utgör i sin tur en idealisk grogrund för svampar och kan leda till sekundära symtom som sotigt mögel eller mjöldagg. Bladlöss kan också överföra virus som mosaikvirus. Dessutom försvagar de växten.

Ett tecken på bladlöss kan vara myror. Har du någonsin lagt märke till att växter med bladlöss vanligtvis har många myror på sig? Den enkla anledningen till detta är att myrorna livnär sig på honungsdaggen. I stället för att äta bladlössen ”mjölkar” de dem och skyddar dem till och med från naturliga rovdjur som nyckelpigor.

Förebyggande av bladlöss: Hur man undviker bladlöss.

Att bli av med skadedjur kan göras med rätt medel mot bladlöss. Det är dock ännu bättre om angreppet inte sker från första början. Om du följer tipsen nedan kan du effektivt kontrollera bladlöss.

Tips 1: Ta väl hand om dina växter

Om dina växter är friska och starka blir de inte så lätt angripna av bladlöss. Därför är det inte bara viktigt att välja rätt plats och jordmån, utan också att gödsla regelbundet under växtsäsongen.

Tips 2: Se till att luftfuktigheten är hög.

Bladlöss gillar inte luft som är för fuktig. Försök därför att öka luftfuktigheten runt dina växter. Till exempel genom att spraya regelbundet, använda luftfuktare eller ställa ut skålar med vatten.

Tips 3: Övervintra dina växter på rätt sätt

På hösten och vintern bör du vidta rätt åtgärder, särskilt för utomhusväxter. Bladlöss lägger nämligen ofta sina ägg på vedartade växter under sensommaren så att de kläcks direkt på våren.

För att förhindra detta bör du noggrant rengöra och kamma stammarna på dina växter på hösten. Under vintern kan du också spraya dina växter med ett förebyggande medel, t.ex. neemolja. Detta kommer att döda äggen.

Tips 4: Fokusera på blandade grödor.

Precis som bladlöss föredrar att angripa vissa växter finns det vissa som kan ha en avskräckande effekt på dem. Om du planterar dem mellan andra växter i en örtagård kan de stöta bort bladlössen.

Växter som bladlöss inte gillar är bland annat rosmarin, timjan, salvia, kastanjebär och lavendel.

Avstå från att använda vinäger och andra botemedel.

Inte alla huskurer mot bladlöss är en total hit, även om tron på deras förmodade effektivitet ofta kvarstår.

Malörtsslurry, ett ganska illaluktande hopkok gjort av malört, är en av dem. Slurryn förvirrar bladlössen med sin starka lukt, men bekämpar dem inte.

Vinäger är inte heller särskilt effektivt för att stoppa bladlusangrepp. Det är mer lämpligt för förebyggande. Men om det doseras för mycket kan det orsaka enorma skador på dina växter, så det rekommenderas inte att använda det.

Tobaksavkok anses också vara mycket effektivt. Faktum är att blandningen av tobak och vatten är mycket effektiv för att döda bladlöss på grund av nikotinet den innehåller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *